www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Zárásként Jürgen elmeséli elmúlt években szerzett gyakorlati tapasztalatait a természetes attraktorokról és a betainról:

Tapasztalataimat az alapanyagok és adalékanyagok sokéves tesztelésével és próbálgatásával gyűjtöttem. Ha az eredményes hozzávalókat megnézi az ember, akkor gyorsan egyértelművé válik, hogy bizonyos összetevők egyszerűen miért jók, pl. májliszt. A májban nagyon sok szabad aminosav és betain van. Ugyanez vonatkozik a halproteinekre, halkivonatokra, így tovább... A májlisztet előszeretettel használom olyan vizeken, amelyen már nagyon sokat horgásztak bojlival vagy táplálékban gazdagok – és ezt nagyon jó eredménnyel. Májliszttel az eredményeim jelentősen jobbak voltak, mint a szokásos vagy a kész bojlikkal. Ez kiemelkedően a kész (gyári) bojliknál tűnt fel. Amikor kész bojlikat használtam, az eredmények az elején egész jók voltak. 2-3 nap után (horgászat vagy etetés) a fogások erősen visszaestek. A májlisztes bojlijaimmal ezzel szemben egyenletes eredményeket értem el és akkor is jól fogtam, amikor mások nem fogtak már semmit. Már hat éve használok májlisztet egy erősen meghorgászott 5 ha-os vizen. Édes, gyümölcsös, húsos, halas és fűszeres keverékeknél vetettem be és a legjobb eredményeket a fűszeres bojlikkal értem el.

Azáltal, hogy a barátaimmal már évek óta csak jó minőségű alapanyagokat használunk, a fogásaink Észak-Németország erősen meghorgászott vizein – amelyeket a sok és évek óta ismétlődő horgászatainkkal jól fel tudunk mérni – még mindig nagyon jók, annak ellenére, hogy más horgászok kész bojlikkal, vagy rossz minőségű saját bojlikkal kevesebbet és jelentősen rosszabbul fognak, mint évekkel ezelőtt. Egy vizen horgászok egy keverékkel (mix=bojli alapporok keveréke) hat éve és még mindig olyan fogós, mint az első napon. Véleményem szerint friss, jó minőségű és jól emészthető alapanyagok már önmagukban jó attraktorok.

Nos, akkor a betainhoz:
Robert elmesélte nekem, hogy nagyon sokat olvasott a betainról és a tudósok a kísérleteikben nagyon jó eredményeket értek el. Arról akart tudni, hogy hallottam vagy olvastam-e már róla. Egy véletlen folytán egy angol csalikereskedőnél láttam betaint és rendeltem magamnak egy kicsit. Ez 1998 tavaszán volt. A termék folyékony formában volt és egy neves angol gyártótól származott. Ezt a betaint kétszer vetettem be. Egyszer egy csatornánál, nagyon jól tudtam fogni. Fogtam 5 pontyot. Az összes többi horgász balra és jobbra mellettem (kb. 250 méter távolságra) nem fogott semmit. Több más általam ismert pontyhorgász sem fogott ezen a hétvégén semmit a csatornán. Tovább érdeklődtem és kiderítettem, hogy a betaint normál esetben por formában árusítják, ez egy kicsit nyugtalanított mivel csak ez a folyékony betainom volt Angliából. Egy kicsivel később kaptam egy másik betaint egy angol csalikereskedőtől.

Ez barna volt és por, állítólag betain HCL. Egy kis idővel később kaptam egy cégtől gyógyszerészeti minőségű betain HCL-t , amely kinézetre szinte fehér volt és kristályszerkezetű, tehát teljesen más mint a horgásziparban forgalmazott állítólagos betain HCL. Tapasztalatból tudtam, hogy ilyen termékek az iparban mind ugyanúgy néznek ki, tehát biztossá vált, hogy nekem kell gondoskodni betainról ahhoz, hogy biztos legyek benne, hogy a helyes glycinbetaint alkalmazom. Egy idő után sikerült is. Időközben már 1999 volt. 1999. március 14.-én mentem először horgászni. Nem voltam elég bátor ahhoz, hogy a betaint bevessem és a régóta ismert csalikhoz nyúltam. Április 25.-e volt, mire az új betaint először kipróbáltam. Elmentem egy barátommal egy számomra addig ismeretlen 20 ha-os táplálékban gazdag vízre horgászni. Ezen a vízen 29 fontig fogtak halakat. Ezen az első horgászaton 5 pontyot fogtam 18, 23, 23, 34 és 34.400 font súllyal. Ez egy csodálatos túra volt. Ennek ellenére még mindig szkeptikus voltam a betainnal szemben. A következő horgászaton ezen a vizen fogtam egy további 30-ast a betainos bojlijaimmal, ami kedvet csinált a további teszteléshez. Két horgászat következett, amelyeken három halat fogtam 20 font felett. Na, ekkor ki akartam próbálni a betaint az új Liver & Marine keverékemben, hogy meg tudjam állapítani hogyan viselkedik a májliszttel és a halliszttel. Kiválasztottam egy olyan vizet, amelyben volt egy számomra érdekes nagy ponty. Kétszer etettem előtte és az említett pontyot (36.300 font legmagasabb súly) az első horgászaton megfogtam és ezen felül még egy 26-ost. Ezt a nagy halat csak nagyon ritkán akasztják meg és még ritkábban szákolják meg, mint a többi halat ezen a vizen. A következő a saját vizünk volt, ahol nagyon szívesen próbálok ki új csalikat, mivel ezt a vizet nagyon jól ismerem, emiatt jól ki tudom elemezni az eredményeket.

Nem etettem előtte, mivel ezen a helyen sok horgász etet. Ezt a horgászhelyet szinte egész évben "támadják". Tudtam, a többi horgásszal váltott beszélgetések végett, hogy jelen pillanatban nem sok mindent fognak. Általában horgászatonként 2-3 halat. A horgásszal aki ott horgászott gyorsan megegyeztem, hogy következő éjjel szeretnék én azon a helyen horgászni. Mikor a következő nap megérkeztem már este volt. Megtudtam, hogy az elmúlt éjszaka nem sok eredményt hozott és elővettem a botjaimat. Mivel az időjárás nem változott, ezért nem reméltem túl sokat. Egy ismerősömmel aki hozzám csapódott, elkezdtünk azon gondolkozni, hogy mi az oka ennek a "sikertelen időszaknak". Éppen megvitattuk a dolgokat amikor "megindult" a kapásjelzőm. Sajnos elvesztettem ezt az első pontyot. Lerövidítem: ezen az éjszakán 14 pontyot fogtam 34 fontig, aminek nagyon örültem és természetesen megerősítette a bizalmamat a betainban.

Összegezve:
Ez lett a legjobb év az idáig 14 éves pontyhorgász-karieremben, ami mellett kiemelkedően feltűnt, hogy az először említett 20 ha-os vizen csupán három horgász fogott hat különböző 30 font feletti halat az egész évben. Én magam ötöt fogtam ezekből, annak ellenére, hogy a többi horgász is ugyanannyi időt töltött a vizen és még a helyek száma is kevés, tehát a horgászok elég közel horgásznak egymáshoz. Ezen fogások között voltak olyan halak, amelyeket először fogtak meg. Én 5-15 gr betaint adtam 10 tojáshoz, úgy tűnik 5-10 gr elég.

Végeredmény: Az a véleményem, hogy a betainnal javulhatnak a fogásaink, de nem egy csodaszer. Továbbra is üresen maradhatunk betainnal is, ha nincsenek halak a helyünkön. Segít nekünk táplálékban gazdag vizeken, hogy a pontyok előbb szokják meg a bojlijainkat. Gyorsabban elfogadják a bojlit, ami általában a legnagyobb gond ilyen vizeken. De még mindig meg kell találni a pontyokat vagy a vonulási ösvényeiket. A betainnal még sokat lehet kísérletezni pl. dippelni vagy befújni vele a golyókat főzés után. A bojlik mennyiségét visszavehetjük és a horgászat napján megnövelhetjük. Ahogy látjátok, még sok játéktér van a kísérletezéshez. Ennyit idáig Jürgen Meyertől.

Összefoglalás:
Egy optimális csalinak meg kell felelnie a ponty táplálékigényeinek és egy optimális csalogatóhatással kell rendelkeznie. A következő anyagok valódi attraktorok a pontyok számára, csökkenő sorrendben:
  - Természetes kivonatok és természetes táplálékok (pl.: szúnyoglárva), rákok és kukacok (giliszták), de a 
     kagylók és halak is (Green Lipped Mussel, halkivonatok, vizben oldódó halprotein, shrimpskivonat,
     szúnyoglárva  kivonat)
  - Olyan alapanyagok, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak szabad aminosavakat vagy proteineket
     (lehetőleg állati eredetű) (májliszt, hal és húsliszt, tejproteinek, vérliszt, vérplazma, sörélesztő)
  - Mesterséges aminosav keverékek, mint a glycinbetain, mesterséges kivonatok gerinc nélküli állatokból
  - Egyéni aminosavak (mindenekelőtt L-Prolin, glycinbetain, peptidek, vizben oldódó proteinek,
     nukleotidok)
  - Természetes anyagok (fűszerek, eterikus olajok, természetes flavour-ök - hiányzik a tudományos
     bizonyíték. Cukorvegyületek, sók egy vagy kétértékű ionokkal (konyhasó, feltételezve), oldószerek,
     alkoholok (nagyon csekély stimuláció, de éppen ebből állnak a szokásos flavourök (illatanyagok)).

Mivel az összetevőket az egyes és kettes ponttal kielégítettük, így a szintetikus aminosav vegyületekkel a horgásziparból és a betainnal tovább javíthatjuk a csalijainkat.

A fűszerek és a természetes flavourük (illatanyagok) is lehetnek adalékanyagok. A mesterséges illatanyagokat nyugodtan kihagyhatjuk, a tapasztalataink alapján, illetve még pénzt is spórolunk. Cukorvegyületeket illetve Sweetner-eket (édesítő) használhatunk, egészen addig, amíg nem használunk túl sokat (nem adagoljuk túl). Nincs attraktor hatásunk, maximum táplálékpszichológiailag, enzimeknek, lecithinnek olajnak illetve zsírnak.
Taszító hatásuk van: kellemetlen tapasztalat bizonyos ízzel/illattal, keserűanyagoknak, erős savaknak illetve bázisoknak (kóstoljátok meg ezt ti is érzitek).

Ezen a területen is még „sötétben tapogatózunk", a tudomány se kutatott illetve leplezett le mindent. De reméljük, hogy felvetettünk pár dolgot. Viszont ez minden olyan összetett, hogy sokszor nevetnünk kell, amikor szerzők el akarják nekünk magyarázni a pontyok világát. Akinek ez az egész túl "őrületesnek" tűnik, attól elnézést kérünk. Táplálék-stimulátorokkal orosz tudósok a pontyok növekedését 130-140%-al tudták növelni. Sőt pontylárváknál elérték a 150-200%-ot. Ennyi bizonyítéknak elégnek kell lennie. Ha elmélet, akkor légy szíves tudományos háttérrel. A logikus gondolkozás meghozza.

Szép fogásokat!

Robert Arlinghaus és Jürgen Meyer
fordította: Honyák Gábor

forrás: halzona.hu

 

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!
 
Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!
 

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV