www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

 

Július elején indultunk a Mohosz horgásztanyájára, Tihany-Sajkod településre családjainkkal. A horgásztanya természetvédelmi területen fekszik, a part csónakos horgászok számára kikötővel ellátva, helyenként meghagyva természetes szépségében.

 

Vendéglátóink számára teljesen idegen feederes és bojlis horgászmódszer gyakorlására rendezkedtünk be a kikötőben. Bójánkat 70m-re helyeztük el, ismerve a magyar tenger viharos arcát, ezt a távolságot minden időjárási körülmények között meg tudjuk horgászni. Napközben a feederezéssel bejuttatott etetőanyag mellett nagy mennyiségű (10kg/nap) főtt kukoricát szórtunk csónakból.
Naplemente előtt az etetett helyet, bojlival szórtuk meg. Vagyis azt csináltuk amit kell és amit más tett volna egy balatoni non-stop peca alkalmával. Bíztunk a tudatos és koncentrált etetésben.

Napközben, soha nem látott mennyiségű keszeget fogtunk néha bónusznak beeső pontyocskával (0,8kg-2,5kg). Társam napközben újra és újra visszafinomodott, Én pedig az éjszakákra elég erősen, egyre jobban bedurvultam.

Tettem mind ezt azért, mert estére a tökéletesen elhelyezett szerelékem 20mm-es golyóval, naplemente után azonnal el lett húzva.

Biztos vagyok benne, az éj leple alatt újradobva a szerelék már nem került olyan pozícióba, mint a normál látásviszonyok között koncentráltan bedobott szerelék. 3-4kg körüli pontyok jöttek ezzel a csalizással, míg nem durvultam el igazán, ami végül meghozta a gyümölcsét.

16mm-es pop-up és egy 20mm-es süllyedő (un.:hóember) szerelék meghozta a sikert. Ez a kombináció már bizony kivárással került felszippantásra. Amolyan gőzmozdony szerű kapással jelentkeztek "zsákmányolt" halaim ezután.

Én mindenképp sikernek mondanám a 7 és 7,5 kg-os ponty fogását a túra alatt. Sok helyen fogtam nagyon szép és már sokkal nagyobb pontyokat is, de felejthetetlen élmény volt a vadvízen fogott hal. Érződött a fárasztás során, hogy a ponty az életéért küzd, soha nem volt megakasztva, és soha nem volt fotózva sem. :-)

Fotóztuk bizony, ...és visszaengedtük. A horgásztanya további vendégei számára, mint utólag kiderült ismeretlen művelet.

Nagy hiba lenne ha kihagynám a bojli fajtáját, amivel halaimat fogtam, ez az Eventus fűszeres kolbász ill. a kagyló.
Ezt ne hagyják otthon, ha a Balatonra készülnek bojlizni.

Összességében is eredményes horgásztúrát sikerült varázslatos környezetben eltölteni Tihanyban. Minden működött, a legtalálóbban úgy jellemezhetném : kiszámítható volt a Balaton.

A végére egy elgondolkodtató kérdés : - Biztos a bojlis horgász a Balaton legnagyobb ellensége?

{fcomment}

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés