www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Beköszöntött az ősz, és vele együtt a már olyan régóta várt időpont, az október végi kéthetes horgászat kezdete, egyik kedvenc bányavizemen. A hideg éjszakák, ködös hajnalok, a csodálatos színekben pompázó természet számomra első helyre emeli az őszi horgászatokat.

 

Siker vagy kudarc?

A késő délutáni érkezés és a pakolással elvesztegetett idő miatt úgy döntöttem, hogy az első éjszakát pihenéssel töltöm. Másnap reggel kipihenten szálltam vízre, és alapos radarozás után jelöltem meg a meghorgászni kívánt részeket. Két bójával egy nagy kiterjedésű 12 méter mély plató széleit, egyel pedig a part szélén víz alatti bokrokkal, fákkal tarkított meredek törés oldalán elhelyezkedő placcot jelöltem meg. Negyedik botom sorsáról úgy döntöttem, hogy egy vagy két naponta új helyre rakom, mivel ezen a területen sok ígéretesnek tűnő részt találtam 3 métertől egészen 12 méterig.

Siker vagy kudarc?

A megjelölt helyekből kettőt megközelítőleg negyed kiló 3XL bojlival és kevés 3XL pellettel keverve szórtam meg, amit saját boosterébe áztattam, másik két helyen is ugyan ez volt a taktika, csak ezekre Kill Krill-el etettem.

Siker vagy kudarc?

A csalinak szánt Kill Krill és 3XL bojlikat különböző Carp Bonbon-nal könnyítve kínáltam fel és pasztával tettem még ellenállhatatlanabbá.

Siker vagy kudarc?

A golyók mögött pedig egy Centurion 2000 vagy Continental Snag várta a pontyokat, amelyeket egy Stiff Link segítségével combi rig-ként kötöttem meg.

Siker vagy kudarc?

Siker vagy kudarc?

 

Az első kapásra nem is kellett sokat várni, alig 72 órát. Szerdán délben a jól megérdemelt ebéd elfogyasztása közben szólalt meg először a jelző, amelyre szinte alig reagáltam úgy elszoktam a hangjától. Miután felfogtam, hogy mi történt már gyorsan peregtek az események. A hal fölé érve a tiszta vízben először egy víz alatt felejtett H bója tűnt fel, amely a zsinóromra volt tekeredve, majd utána egy gyönyörű tükrös. Pár kirohanás után a bója valahogy levált a zsinórról, a hal is elkészült az erejével és az oldalára fordulva hagyta magát óvatosan a felszín felé emelni. Alig lehetett egy méterre a merítőtől, amikor a horog kipattant a szájából, és hulló falevélként merült a mélybe a 15 körüli tükrös. A víz alatt talált bójával való küzdelem megtette a hatását. Mondanom sem kell mit éreztem, mindig fájó egy halvesztés, ilyen időszakban meg főleg. Nem volt mit tenni, folytatni kellett a várakozást a késő őszinek koránt sem nevezhető időben. A nappali 25 °C-ot enyhe éjszakák váltották, a hőmérséklet általában 10 °C köré süllyedt.

Következő nap sötétedésig ismét csend, majd a keresgélős botommal, amit alig egy órája helyeztem egy 11-es púpra, találtam egy halat. A rövid fárasztás eredménye egy 5 kg körüli hibátlan nyurga volt. Éjjel fél három körül újabb kapás ugrasztott ki a hálózsákból, amely az előző napi halvesztés helyszínéről, a 12-es plató szélére elhelyezett Kill Krill-re érkezett. A fárasztás után egy újabb gyönyörű nyurga pihent a merítőben, 10,8 kg súllyal.

Siker vagy kudarc?

Ezután újabb hosszú szünet következett, majd a hét utolsó napján, ami jelen esetben szombat volt, a partszélből egy kisebb pontyot sikerült szákolnom.

Nagy reményekkel vágtunk bele Jenci barátommal a következő hétbe. Ami vasárnap délután egy halvesztéssel kezdődött a part menti törésről. Még az elvesztett halon bosszankodtam, amikor a 12-es plató másik részére elhelyezett 3XL bojlival csalizott botra kirobbanó erejű kapás érkezett. A bot kézbevétele után az ismeretlen ellenfél ugyan azzal az intenzitással húzott, mialatt a csónakba szálltam megszabadított vagy 25-30 méter zsinórtól. Szinte megállíthatatlanul haladt a számára biztonságot nyújtó mélység felé. Mikor fölé értünk a nagy lendület megtörte az erejét, pár perc után megmutatta magát a gyönyörű töves. Kezem lában beleremegett a látványba, majd egy-két erőtlen próbálkozás után biztonságban tudhattam a hatalmas pontyot, amelynek súlya 21,6 kg volt. Megérte ennyit várni és bízni a helyben, ezen a boton 8 nap alatt ez volt az első kapásom.

Siker vagy kudarc?

Alig két órán belül sikerült ugyan erről a helyről még egy 9 kg körüli pontyot szákolnom. Majd hajnalban újabb kapás a part mellől, ami egy kisebb nyurga volt. Elég jól kezdődött a második hét. Innentől kezdve viszont a halak elkerültek, a hét végére ígért hidegfront betörésben bíztam még. Amely erős széllel és pár csepp esővel meg is érkezett csütörtökön, de ez sem befolyásolta a halakat. Így hát meg kellett elégednem az eddigi eredménnyel, és elkönyveltem magamban, hogy az utolsó öt napban egy termetes dévéren kívül még kapást sem sikerült elérnem.

Siker vagy kudarc?

Összegezve a két hét alatt 9 kapásom volt, és 6 pontyot sikerült szákba terelnem. Ez nem tűnik soknak az idő függvényében, de a horgászat sikerességét mindig az adott körülményekhez kell viszonyítani.

Carpclub | Nikl team

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!
 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés