www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Bizonyára sokan vannak, akik úgy vélik, hogy a nyári meleg és a rendkívül fülledt hónapok nem a legideálisabb lehetőséget kínálják egy-egy szebb pikkelyes ideiglenes szákba tereléséhez. Ebben az időszakban kedvenceink életritmusa a hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően megváltozik, táplálékigényük csökken, illetve sokkal óvatosabban táplálkoznak, mint a tavaszi hónapokban az ívás idején.

Sokan, bevallom őszintén régen én is, abban a tévhitben éltem, hogy ilyenkor nem vagy csak nagy nehézségek árán lehet kapást kicsikarni, azonban idővel, sok megfigyelésnek és a céltudatos információgyűjtésnek köszönhetően rájöttem, hogy rengeteg mindent kell másképp tenni, mint például egy tavaszi pontyozás folyamán.

Amikor érik a ringló...

A fülledt nyári melegben célhalaink teljesen más vízmélységekben tartózkodnak, illetve a táplálkozási-rutinjuk is eltér az év korábbi időszakához képest. Nyári horgászataim során előnyben részesítem a mélyebb vízrétegeket, egészen 6-8 méterig, ahol a pontyok még előszeretettel túrják az iszapot egy-egy értékes falat reményében. Kerüljük az olyan felkapott helyeket, melyeket előttünk már sokan vallattak, mert véleményem szerint, ezek csak nagyon ritkán hozzák meg a várva várt eredményt! Merjünk kísérletezni és új helyeket felfedezni, mert csak akkor lehetünk igazán eredményesek, ha megtanulunk alkalmazkodni a pontyok igényeihez és megpróbáljuk megérteni őket.

Amikor érik a ringló...

Amikor érik a ringló...

A szünidei pontyozás szempontjából az Atkai-holtágon mindig kulcsfontosságú jelentőséggel bír az időjárási viszonyok aktuális alakulása, illetve a hidegfrontok betörése, azonban ezek a horgászatok minden szempontból rendkívül erőt próbáló pecának számítanak. Az elhivatott pontyhorgásznak meg kell küzdenie az időjárási viszontagságokkal, azonban még ebben az esetben sem garantált a siker, mert egy olyan vadvízről beszélünk, ahol minden egyes hal megfogása sikerként könyvelhető el. Gyakran előfordul, hogy akár napokig némák maradnak a jelzők, de ha képesek vagyunk változtatni, könnyen orvosolhatjuk ezt a problémát!

Amikor érik a ringló...

Amikor érik a ringló...

Rengeteg pontyhorgásznál tapasztaltam már, hogy egy teljes csaliarzenált felvonultat egy-egy túra folyamán, azonban én nekem mégis vannak olyan favoritok, amelyeket sosem felejtek otthon. Teljesen más jellegű etetést alkalmazok, mint tavasszal, több magot használok, melyet általában tigrismogyoró, kukorica, ringló illetve kender keveréke alkot. A hajszálelőkén előszeretettel használok egy szem Fluoro Purple pop up bojlit 20mm-es változatban, melynek színe, illetve ízvilága megtévesztésig hasonlít az "atkai szilváéhoz". Kombi rig-ként kötve, egy sörétólommal lesúlyozva verhetetlen csalinak bizonyul! Másik botomon általában két különböző pontycsemegét alkalmazok, az egyik 3 szem balanszírozott tigrismogyoró csalikombinációja, mely kiváló szelektáló-hatással bír, illetve teljes védelmet nyújt a törpeharcsák támadása ellen, a másik pedig az örök kedvenc Krill Berry boosterbe áztatva, mely gyümölcsös ízvilágának köszönhetöen tökéletesen passzol a nyári ringlódömpinghez. Egy fontos dolgot szeretnék még megemlíteni a nyári "golyózással" kapcsolatban. A fekete ördögök támadása ellen minden esetben az angol Carp'R'us cég Rap-IT nevezetű plasztikfóliáját alkalmazom, mely használat előtt a bojlira melegítve kiváló védelemként szolgál, ezzel elkerülve a kellemetlen reggeli meglepetéseket.

Amikor érik a ringló...

Amikor érik a ringló...

Horgászataim során lehetőségeimnek megfelelően minimálisra próbálom redukálni a felszerelésem, hogy egy esetleges költözést, minél zökkenőmentesebben és gyorsabban véghez tudjak vinni. Ne sajnáljuk az időt a helykeresésre, illetve egy ideális horgászhely megválasztására, mert a kapástalanul eltöltött időnél nincs drágább és bosszantóbb...

Amikor érik a ringló...

Végezetül mindenkinek vadpontyokban gazdag nyarat kívánok és mindenkit próbálok buzdítani, hogy hagyjon fel a magántavakon történő menetrendszerű pontykitermeléssel és inkább fektessen nagyobb hangsúlyt természetes vizeink csodálatos állományának megóvására!

Amikor érik a ringló...

A pontyhorgászat több...

 

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 


Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés