www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Az idei tél szerencsére még nem mutatta meg igazi arcát, hisz december közepéhez közeledve, még mindig hullámoznak vizeink. Az évszakhoz képest a viszonylag enyhe időjárás jó eséllyel kecsegtet egy-egy szebb ponty kifogására, így ezt kihasználva a hétvége egy rövid horgászatra engem is a vízparton talált.

 

A lakóhelyemhez közeli Móri Ezerjómajor horgásztavat az „utó” szezonban gyakran látogatom, hisz ebben az időszakban már csak néhány fanatikus áztatja zsinórját, így a teljes nyugalom még hétvégén is garantált. Bár való igaz, hogy ilyenkor nincs nagy haldömping, de számomra nem azt jelenti a pontyhorgászat, hogy több száz kilónyi halat csaljak horogra.

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
Beköszöntött az utószezon

Az ezerjómajorra a hét utolsó napján, napfelkeltekor érkeztem. Az elnéptelenedett parton rajtam kívül csak Cipó, a halőr tartózkodott, aki vidáman fogadott. A gyors információk megszerzése után a tó hátsó végébe, az úgynevezett móri ágba vettem az irányt, a 30-as horgászállást megcélozva. Túlzott mennyiségű etetőanyaggal nem készültem, hisz a már alaposan lehűlt vízben felesleges a kilószámra bejutatott kaja. Az arzenált mindössze egy zacskónyi, egészen pontosan 450gramm csemegekukorica, 1 liternyi csontkukac és néhány maréknyi Live System pellet képezte, amit egy kevés édes-krémes étvágyfokozó folyadékkal tettem teljessé. A kiváló alternatívát kínáló eleség ebben az időszakban jó néhányszor mentett meg a „betlitől”. Az etetésre szánt anyagot jó alaposan összekevertem, majd egy rakéta segítségével jutottam be az általam jónak vélt helyre, a tó képzeletbeli középvonala után, a túlpart irányába.

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
Ennyi és más semmi

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
Maximális vonzerő a néhány fokos vízben


Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjónSzívmelengető tevékenység a fagyos időben, de valamit valamiért

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
Etetés után beélesítve

Csalik tekintetében a választásom két hidegvizi pontymágnesre esett. Az egyik az attraktív Live System áztatott horog csalit, míg a másik a mágikus fehér színű Critical Edge pop up-ot jelentette. A bal oldali szerelésemre került az "élő rendszer", míg jobb oldalra a lebegő bojli, az úgynevezett Hinged Stiff rig módon felkínálva.

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
Egyikre...

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
...és a másikra

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
A víz alatt így működik

A feltámadó szél a vizet alaposan felkorbácsolta, még szerencse, hogy jó alaposan beöltöztem. Most igazán jól esett volna egy forró ital, de sajnos ezzel nem készültem. Átkoztam is magam emiatt. Néhány órányi fagyoskodás után, hirtelen kapást jelzett a lebegő csalis szerelékem. A botra ráemelve nem ütköztem túlzott ellenállásba, de a horgon védekező ellenfelem fejrázásaiból arra következtettem, hogy minden bizonnyal nem egy apróság küzd a zsinór végén. A néhány perces fárasztás után, a hal hamar partot ért. Amikor először megpillantottam hinni sem akartam a szememnek. Egy hatalmas tőponty nézett velem farkasszemet. De még mielőtt felfogta volna, hogy mi is történt, már a parton pihegett őkelme. Egy Csodálatos szépségű, 12 kg feletti jószágot sikerült fognom. Kitörő öröm és jól eső érzés lett úrrá rajtam amely fülig érő mosolyt varázsolt az arcomra.

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
Mosolyt csalt az arcomra a zord időjárásban

A hirtelen jött élmények után, igyekeztem szerelékemet minél előbb visszajuttatni a víz alatti világba, hisz sötétedésig még szerettem volna legalább egy pontyot fogni. A déli órákban ismét kapásnak vághattam be, ezúttal a Live System volt a befutó. Ezúttal egy 5 kg alatti kissé sovány tőponty volt a tettes. Kora délután a szél szerencsére kissé alábbhagyott és egy rövid időre a napsugarak is előbújtak a szürke fellegek mögül. A nap vége vészesen közeledett, majd nem sokkal a pakolás előtt egy szépségdíjas tükrös kapott kedvet a pop up-hoz, de az 5 kg-ot ő sem érte el.

Móri tél elő – taktikus horgászat az ezerjón
A harmadik téli befutó

A lenyugvó nap fényében,nekiláttam a pakolásnak. A rövid, 8 órás téli horgászat véget ért. Kissé átfagyva búcsút intettem a móri horgásztónak, abban a reményben, hogy ha az időjárás engedi, még az idei évben kilátogatok erre a vízterületre. Élményekben és kapitális pontyokban gazdag téli pecát kívánok horgásztársaimnak. És ne felejtsék, csak taktikusan!

 

Tisztelettel Pataki Gergely és a Pontycentrum

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 

Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés