www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Hosszúra nyúlt a „holtszezon”, hisz utoljára december végén hódolhattam szenvedélyemnek, a pontyhorgászatnak. A rendkívül változékony ám annál téliesebb, hideg időjárásban egészen február közepéig álmodozhattam kedvenceimről, mire végre szó szerint megtört a jég.

 

A lakóhelyem közelében található Almásfüzitői kavicsbánya tóról kedvező híreket kaptam, miszerint a víz jégmentéssé vált. Azonban a tulajdonos előreláthatólag csak február 27-ére tervezte a szezonkezdő nyitást, de számomra 20-án engedélyezett egy úgymond rövid „teszthorgászatot”, amit természetesen utólag is köszönök. Az időjárás erre a napra száraz, napos, szélmentes időt ígért, 8-9 fokos hőmérséklettel. Ideális körülmények egy nagyon kora tavaszi pontyozásra. A reggeli órákban viszont kissé meglepődtem, mert az éjszaka meglehetősen hidegre fordult. Az autóm külső hőmérője induláskor -4 fokot mutatott. A nappali pecára method kosaras módszerrel, CC Moore alapanyagokból összeállított hidegvízi etetőanyaggal, és dippelt horog csalival ( Glugged Hook Baits) készültem.

Az idei első – nyitás előtt
Világos színű, az alig néhány fokos vízben is gyorsan bontó etetőanyag. Kristálytiszta vízben ideális választás

Az idei első – nyitás előtt
A hideg vízi favorit....

Az idei első – nyitás előtt
...amely még soha nem hagyott cserben

Füzitőre valamivel 8:00 óra előtt érkeztem meg. Lenyűgöző látványban részesültem, a partot teljesen beborította a fehérség, az éjszaka nyomai. Sőt a nyugati oldalon, a tó szélén jéghártya is képződött. Csoda hogy az egész tó nem fagyott be újra.

Az idei első – nyitás előtt
Az éjszakai hőmérséklet erősen éreztette hatását

Az idei első – nyitás előtt
Fantasztikus pillanat

Székhelyemet a déli oldalra helyeztem. A több éves tapasztalataimból kiindulva a pontyok jégolvadás után ezt a részt részesítik előnyben, mivel a területen jó néhány sekélyebb plató található, ahová az uszonyosok a napsütéses órákban kilátogatnak. Bíztam a sikerben és jó helyválasztásban. Első körben bekevertem az etetőanyagot, amihez nem vizet, hanem egy édes-krémes locsolófolyadékot használtam. Majd szerelésemet összeállítva, megkezdtem a horgászatot.

Az idei első – nyitás előtt
Hidegvízi etetőanyag és krémes locsoló folyadék...

Az idei első – nyitás előtt
....és annak eredménye

Az idei első – nyitás előtt
Fő az egyszerűség...

Az idei első – nyitás előtt
...amit soha nem bonyolítok túl

Az idei első – nyitás előtt
A téli álom után, végre beélesítve

Kapástalan órák következtek, amit szerencsére kárpótolt a gyönyörű napsütés. A pillanatot jó alaposan kiélvezve, végre a szabadban felöltöttem egy kis D vitaminnal, ami mondhatni nagyon jól esett. Azért már néhány csippantás jelezte, hogy a vízben minden bizonnyal van élet. Reménykedtem a nap hátralévő részében, és kíváncsian vártam a folytatást.

Az idei első – nyitás előtt
Kell ennél jobb szezonkezdés?

Már jócskán benne jártam a délutánban, 14:00 óra is elmúlt, amikor is egy nagyon gyenge kapásra lettem figyelmes. Az elektromos jelző csippant néhányat, majd a swinger lassú mozgással adta tudtomra, hogy vendég érkezett. Nem voltam rest, azonnal a bothoz ugrottam és határozott mozdulattal ráemeltem. Éreztem, hogy a horog jól ült, megkezdődött a fárasztás. Ellenfelem lassú mozgásával percek múlva már part közelébe ért, és néhány kör után sikerült is megmerítenem. Egy páratlan szépséggel bíró, szinte hibátlan tükörpontyot sikerült fognom. Bár a hal nem volt kapitális méretű, de nekem még is óriási örömöt okozott a valamivel több, mint 7 kilógrammjával.

Az idei első – nyitás előtt
Tökéletes akadás

Az idei első – nyitás előtt
Csodálatos pikkely minták...

Az idei első – nyitás előtt
...és uszonyok

Az idei első – nyitás előtt
Az idei első. Kissé sovány, de még is gyönyörű

Az idei első – nyitás előtt
Ahonnan jött, oda is megy vissza

A naplemente kezdetéig sajnos több kapásom nem volt, a pontyok ezen a rövid horgászaton már nem jelentkeztek, amit igazából nem is bántam, mert február derekán ezzel az egy kapással kifogott tükrössel is teljesen elégedett voltam. Az idei szezon ezzel elkezdődött! Köszönöm Almásfüzitő.

Az idei első – nyitás előtt
A naplemente kezdetekor...

Az idei első – nyitás előtt
...búcsút intettem az egykori kavicsbányától

A hideg vízi etetőanyagom receptjét, természetesen megosztanám a kedves olvasókkal.

  • 1kg-ra számolva:
  • 30dkg Vanilla Meal
  • 10dkg Tiger Nut Flour
  • 25dkg Maize Meal
  • 20dkg Dried Bread Flake
  • 10dkg Mini CSL Pellets
  • 5dkg Crushed Hemp Seed

Tisztelettel Pataki Gergely és a Pontycentrum

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 

Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés