www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Március közepét írunk, a tavasz végre végérvényesen beköszöntött, tél tábornok visszavonulót fújt hadseregének. A horgász szezon végre elkezdődhetett. Teendőimet hátrahagyva, a nemzeti ünnepünkön az almásfüzitői kavicsbánya tó felé vettem az irányt. Egy napnyugtáig tartó, instant horgászatra érkeztem.

 

Tulajdonképpen én személy szerint imádom az egy napos gyors pecák hangulatát. Leautózom, a lakóhelyemtől megközelítőleg 20 km-re található Füzitőre, ahol gyakorlatilag mindenki egyenlő eséllyel indul. Már ha veszed a fáradtságot és korán kelsz, hogy a minimális cuccaiddal, csak a legszükségesebb holmikat összepakolva te légy az első a bodénál. Akkor te választhatsz helyet elsőként és a többiekkel ellentétben te hozatod ki a legtöbbet a napból. Én ez sokkal izgalmasabbnak találom, mint két napig ülni egy jó előre, talán hónapokkal ezelőtt lefoglalt helyen.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
A vasárnapi kiruccanásom helyszíne...

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
...minimális pakkal, tudatosan összekészítve

Ebben az évben már volt alkalmam február végén horgászni a kavicsbányán, ezért úgy gondoltam, hogy egy kis "edzés" néhány hét után már ismét rám fér. Mindössze fél kilónyi 15mm-es Equinox kész bojlit vittem magammal hisz még csak március van, a víz jéghideg. Ezen felül a táskámba került egy doboz fehér színű, borsmenta-feketeribizli ízesítésű pop up, és az Equinox kikönnyített csalizó bojli változata. ( Cork Wafters) reméltem, hogy ez azért valamelyest felbátorítja a pontyokat, hogy kapjanak.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Ennyi bőven elegendő egy instant pontyozáshoz

Úgy terveztem, hogy egész nap egy helyen maradok. A rövid pecáknál nem látom sok értelmét a helyváltoztatásnak, hisz a költözéssel rengeteg értékes időt veszíthetünk. Kivárás és türelem jó helyen jó csalival. Minden esetben erre alapozom a taktikámat, főleg a mostani időszakban, amikor a halak még kevésbe aktívak. Mivel nagyon kevés a horgászatra fordított idő, ezért a lehető legtöbbet kell kihozni belőle. Véleményem szerint ezért is sokkal jobbak a rövid horgászatok, mert mindent bele kell adni. A vízparton kell kihozni a legtöbbet, amire lehetőség van. Azt hiszem ettől is jobb horgásszá válik az ember. A rövid horgászatok eredményessége arról is szól, hogy mennyi erőfeszítést teszünk bele még a horgászat előtt. A kora kelés, gondolkodás a megfelelő csalin és a „hot spot" helyválasztáson, órákig üldögélni a jeges hidegben, aztán amikor megszólal a kapásjelző értelmet ad az egésznek. Iszonyúan fontosnak tartom egy ilyen rövid pecán, hogy a szerelékeink megfelelő helyen legyenek, és amilyen hosszú ideig csak lehetséges.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Harcálláspontom a tó déli oldala. Ebben az időszakban egy igazán "forró pont"

Első körben 3-4 maréknyi fűszeres-gyümölcsös bojlit etettem be. Igyekeztem lehetőleg minél messzebbre hajítani a golyókat. A viharos szélben ez nem volt igazán egyszerű. Az egyik szerelékemre a parafaőrleménnyel kikönnyített csalizó bojli került, míg a másikra az etetéssel megegyező Equinox süllyedő, amit a pop up-al tettem teljessé egy hóember kombinációban.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Etetés dobócsővel. Néha nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
A horogravalók

A tavon nem én voltam az egyetlen, rajtam kívül még rengetegen áztatták a zsinórokat, mondhatni reggel 8:00 órára a part teljesen benépesült, egymást érték a horgászok. A pontyok igazán étvágyuknál voltak, hisz a finomszerelékesek egymás után merítették a nemrégiben telepített apróságokat. Csak remélni mertem, hogy az én csalimra nem támad gusztusuk. Alig hogy beszereltem, még jóformán el sem tudtam helyezkedni a székemben, már is kapást jelzett a könnyített csali. Hihetetlen kezdés. Bevágás után, éreztem, hogy talán egy jobb hallal van dolgom. Ez rövidesen be is bizonyosodott, mert a horog végén egy csodaszép ponty küzdött. Talán életem egyik legszínpompásabb pikkelyzetű tükrösét sikerült megfognom.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Elsőre a legszebb és legnagyobb

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Ugye milyen gyönyörű?

A gyors események után nem sokat pihentem, mert rövidesen ismét megszólalt a jelző. Ezúttal a hóember remekelt. Egy kissé furcsa fej formájú, de hibátlan tőponty csábult el a fűszeres-gyümölcsös illatokra.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Kell ennél jobb márciusi pontyozás?

Az alig másfél órán belül lezajlott fantasztikus fogások után csend és nyugalom következett. Ismét becsöveztem 3-4 maréknyi bojlit, hátha a halakat sikerült kapásra ingerelnem. A számításom beigazolódni látszott, mert egy viszonylagos hosszas tétlenség után megint jelzett a hóember. A derekasan küzdő ellenfelem csak nagyon lassan adta fel a harcot. Védekezésén nagyon meglepődtem, hisz a víz még az 5 fokot sem érte el. Egy makulátlan, szinte izzó narancsvörös uszonyokkal megáldott, rendkívül szabályos pikkelyekkel rendelkező, pocakos tőpontyot meríthettem. Talán rajzolni sem lehetett volna szebbet. Örömmámorban úsztam. Mintha csak egy álomvilágba csöppentem volna.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
Egyszerűen fantasztikus

A déli harangszó után egy nagyon hosszú szünet következett. Már azt gondoltam, hogy ezzel a három szépséges ponttyal fejezem be a napot, amikor a parafaőrleménnyel könnyített bojli meghozta a második, és a nap negyedik kapását. Bevágás után néhány perc múlva már a matracon pihent a világos színű töves. Ez egyszerűen minden várakozásomat felülmúlta. Álmomban nem gondoltam volna, hogy ilyen élmény dús horgászatban lesz részem.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
A horgászat utolsó kapása

Azonban késő délután Füzitő már a bezáráshoz készülődött. A lassan elnéptelenedő tóparton én voltam az utolsó távozó horgász. A kavicsbányató most sem okozott csalódást számomra, mert eddig az itt töltött horgászatokban mindig benne volt egy jó hal lehetősége, most pedig egyszerre négy is jutott.

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
A pontyok a hideg víz ellenére igen csak aktívan védekeztek....

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
...de a megfelelő végszerelékekkel sikerült őket sikeresen kifárasztani...

Vasárnapi kiruccanás - instant pontyozás Almásfüzitőn
...majd szabadon engedni

Sokan kérdezik tőlem, hogy miért horgászok ilyen rövid intervallumokban. Azoknak nyilván ez fura, akik csak a több napos, hetes pecákra vannak berendezkedve. Egyszerűen csak szeretek kiszakadni a mindennapok a pörgős életmódjából a feszített tempójú munkából. Így ha elszakadok legalább heti egyszer, akkor azzal szeretném tölteni az időmet, amit igazán szeretek szeretek, még akkor is ha mindössze csak 8-10 óra áll rendelkezésemre. Őszintén szólva, jó a vízparton kint lenni. Azt hiszem számomra, és a legtöbb pontyhorgász számára az jelenti a legtöbbet, amikor vágre megszólal a kapásjelző. Többek között ez a legizgalmasabb a pontyozásban, függetlenül attól, hogy mennyi időt vagyunk a parton.

Külön köszönet Gabónak és Zolinak, hogy segítettek a fotózásban!

Tisztelettel Pataki Gergely és a Pontycentrum

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés