www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Néhány nappal ezelőtt hirtelen egy drasztikus hidegfront heves viharokkal söpört végig az országon. A forró nyári napoknak vége szakadt, a hőmérséklet pedig több mint 10 fokot csökkent. Sajnos ebben a nyerő időben, már ami a pontyfogást illeti, nem tudtam a vízparton tartózkodni, de a hét utolsó napjára sikerült magam szabaddá tenni egy nappali horgászatra. Azonban a front amilyen gyorsan jött olyan gyorsan távozott is, és hétvégére ismét kezdetét vette a kánikula.

 

De nem volt mit tennem, hisz két hét után annak is örültem, hogy végre vízparton lehetek. A célpont ezúttal ismételten a már sokak által ismert Almásfüzitői kavicsbánya tavat jelentette. Szeretek ide látogatni, főleg ha egy rövid pontyozásban gondolkodunk, ahol akár 5-10 óra alatt is szép eredmények születhetnek. A horgászatra szánt csalit még a hét elején 2 kg saját összeállítású erősen fűszeres- halas bojli mixből 18 db tojás és természetesen a folyékony adalékok hozzáadásával készítettem el. Úgy gondoltam, hogy elég lesz ez az egy íz varázs.

Hideg front után – ismét kánikulában
A hidegfront betöréssel nem volt szerencsém, megint kánikulában horgászhattam. Vajon mit hoz a forróság?

Hideg front után – ismét kánikulában
Hallisztek, májpor, fűszerkeverék


A kavicsbányára már kora reggel útnak indultam. A rövid, alig 25 km-es autózást követően hamar Füzitőre értem. Rajtam kívül szerencsére csak néhány tartózkodtak a parton, ők is akkor kezdtek csak pakolászni. Az utam a már megszokott déli partra vezetett. Szerencsére itt még nem volt horgász. Amilyen gyorsan csak lehetett összeállítottam az egyszerű végszerelékemet, és már dobtam is be a pecákat egy-egy szem süllyedő bojlival csalizva. Az etetést dobócsővel kiviteleztem. A 24 mm-es golyók csak szálltak megállíthatatlanul a reggeli szikrázó napsütésben.

Hideg front után – ismét kánikulában
Etetésre felkészülve

Hideg front után – ismét kánikulában
Vigyázz, kész...

Hideg front után – ismét kánikulában
Start!

Az első kapásra nem is kellett sokat várnom, alig 1,5 óra elteltével már is egy gyönyörű mintázatú tükörpontyot szákolhattam. Bár a hal nem volt éppen kapitális, de szépsége minden várakozást és képzeletet felülmúlt. A gyors események után, délután 13:00 –ig még két 10kg alatti pontyot meríthettem. Mindkettő életerős, egészséges és kiváló harcos volt.

Hideg front után – ismét kánikulában
1,5 órányi horgászat után, már merítőben az első ponty

Hideg front után – ismét kánikulában
Nem kapitális, de még is különleges értéket képvisel

Hideg front után – ismét kánikulában
Délutánig a forróságban két pontyot is sikerült...

Hideg front után – ismét kánikulában
...horogra csábítani

Késő délután egy elementáris erejű, zsinórfüstölős kapásnak bevágva éreztem, hogy egy jobb hal küzd a zsinór végén. Erejét megmutatva hosszú és küzdelmes fárasztásnak néztem elébe. Ez be is bizonyosodott, mert legalább 20 perc után mutatta csak meg magát. Egy széles és magas hátú tükrös körvonalai rajzolódtak ki a tiszta vízben, de a meccs korántsem volt lefutva, mert még jó néhány kört úszott mire végre sikerült megmerítenem. Hatalmas, kövér nagy hasú, ponty pihent a matracon. Genetikai adottságait elnézve, biztosra veszem, hogy néhány éven belül óriásra fog növekedni, és talán egyszer eléri majd a 20 kg- ot is.

Hideg front után – ismét kánikulában
A kánikula ajándéka. Nekem még nem sikerült ekkora pocakot növesztenem, de a "barátom" ebben már az élen jár.

A gyors fotózás után, amilyen gyorsan csak lehetett igyekeztem lehetőleg minél kíméletesebben bánni vele, hisz semmi esetre sem szerettem volna, ha baja esik, vagy esetleg bármi okból kifolyólag megsérülne. A visszaengedéskor szépen lassan kómotosan úszott el, és pár másodperc után már el is tűnt a bányató kristálytiszta vízében. Az örömteli pillanatok után már több kapásom nem volt, amit nem is igazán bántam. A nappali kalandom véget ért. Almásfüzitőben a forróság ellenére most sem csalódtam, így már nem is annyira bánkódtam azon, hogy nem hétvégére érkezett a drasztikus lehűlés.

Hideg front után – ismét kánikulában
A kíméletes bánásmód alapszabály

A horgászatra szánt fűszeres-halas íz világú bojli teljességgel meggyőzött, úgy gondolom, hogy jól választottam meg a csalit. Az előkéimet ezúttal sem bonyolítottam túl, hisz fő az egyszerűség. Természetesen az általam használt csali recepetjét szívesen megosztom az olvasókkal, hátha kedvet kapnak az elkészítéséhez, és hasonló élményekkel fogja majd megajándékozni önöket.

Hideg front után – ismét kánikulában
A siker sokszor csak néhány apró részleten múlik

Hideg front után – ismét kánikulában
Egyszerűen hatékony

A bojli alap receptjének az ötlete tulajdonképpen barátom, Cifi nevéhez fűződik, de én egy kicsit módosítottam rajta. Cifi egyébként a tavalyi évben rengeteg pontyot köszönhetett a csalinak. Egyébként az eredeti recept sót, indián fűszer aromát, darált májat, Halibut olajat és ultrasweet édesítőt is tartalmaz.. Én a sót és az édesítőt kihagytam. A darált májat májporral, az indián fűszer aromát tonhal esszenciával a halibut olajat pedig Chilli olajjal helyettesítettem, illetve pluszként Ultramino étvágyfokozót is adagoltam hozzá.

 

És íme a recept 2 kg-ra számolva:

 • 80dkg Moores CLO
 • 50dkg Standard Fish Meal
 • 20dkg Pre-Digested Fish Meal
 • 20dkg Asian Spice Meal
 • 10dkg Marine Pellet Powder
 • 10 dkg Soya Flour
 • 8dkg Liver Powder
 • 2dkg Garlic Powder
 • 40ml Chilli Hemp Oil
 • 60ml Liquid Robin Red
 • 40ml Ultramino
 • 20ml Ultra Essence Tuna
 • 2ml Superspice blend
 • 18-20 db közepes méretű tojás


Tisztelettel Pataki Gergely és a Pontycentrum

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés