www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Bábolna település közelében, Ölbő Pusztán található az Ölbő Tavi Aranyhal Horgászegyesület vízterülete. Erről a valamivel több, mint 12 hektárnyi hasznos vízfelülettel rendelkező tóról az utóbbi időben igencsak kedvező híreket lehetett hallani. Évről évre egyre több nagyobb testű uszonyos kerül horogra. Természetesen az egyesület fiatal és ambiciózus vezetősége az 5 kg feletti pontyok elvitelét már egy jó ideje lekorlátozta. Úgy gondoltam a víz megér egy próbát, ezért első nekifutásra egy 12 órás horgászattal próbálkoztam. Lőrik Marcell egyesületi titkár vendégeként érkeztem.

 

A gyors információszerzést követően Marcell a tó első részét javasolta. Elmondása alapján az utóbbi hetekben jó néhány 10 kg feletti pontyot fogtak itt a horgászok. Az viszont nem árt tudni, hogy a tavon nem igazán jellemző a bojlis horgászat, bár az idei évben már egyre többen próbálkoztak a magas tápértékű csalikkal. Így egy kis idő kell, minimum 24 óra mire a pontyok „ráállnak” az etetésre. Természetesen ez nem hátráltatott a pirkadattól alkonyatig tartó rövid horgászatban. Hisz sokszor kellenek a kihívások egy-egy újabb víz meghódítására. Közvetlenül napfelkelte előtt érkeztem. Az Ölbő pusztai tó a hajnali párában rendkívül felemelő látványt nyújtott, és ezt csak tetőzte, amikor a nap kelet felől előbukkant.

 

Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
Megérkeztem
Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
Kihívásra csábító

A csalik terén nem sokat variáltam, egy nagyon attraktív, erőteljes illattal rendelkező fűszeres-halas bojlira voksoltam. Azonban mint utólag kiderült a helyválasztásom nem bizonyult túl szerencsésnek, mert a tó egyik legiszaposabb részét sikerült kifognom. A Marcell által javasolt helyek sajnos már érkezésemkor foglaltak voltak, így azoktól egy kicsit jobbra tudtam letelepedni. A szerelékeim előkészítésekor a víz szinte forrt a pontyoktól, jó néhány hal hatalmas burvánnyal adta tudtomra, hogy a víz bizony tartogat meglepetéseket. A partról kb 80-90 méter távolságba nagyjából 0,5 kg-nyi bojlit juttattam be, amelyet dobócsővel kiviteleztem. Úgy gondoltam kezdésnek ez elég lesz.


Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozásA horgászat egyik legsarkalatosabb pontja a megfelelő csali kiválasztása. Egy fűszeres-halassal talán nem lehet mellé lőni.

Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
A fűszeres bojlimhoz kiváló alternatívát kínált egy füstölt, barbechue ízesítésű pop up.

Az egyik szerelékem hajszálelőkéjére hóember kombináció került, míg a másikra egy süllyedő csalit helyeztem. Mire mindent elrendeztem magam körül, lassan 7:00 óra is elmúlt. Szerencsére a kánikulai forróság elmúlni látszott, egy drasztikus hidegfront betörés után azonban az időjárás újra felmelegedést jósolt. Nem éppen ideális körülmények, de én már annak is örültem, hogy nem a 40 fokban kell a zsinórjaimat áztatni.

Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
Vajon melyik lesz a nyerő ezen a horgászaton?

Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
7:00 után már a bevetett készségeim várták a pontyokat

Eseménytelen órák következtek, a jelzőim hallgattak, miközben a swingerek mozdulatlanul feszítették a zsinórokat. Nagyon úgy festett a dolog, hogy ez a peca a pihenésről fog szólni, nem pedig a pontyokról. A déli órákban szerelékeim frissítésre kerültek, majd újabb 0,5kg bojli került a reggeli etetés helyszínére. Alaposan benne voltam már a délutánban, de néhány csippantástól eltekintve semmi érdemleges nem történt. Már-már kezdtem beletörődni a vereségbe, amikor is pontban 17:00 kor megszólalt a süllyedő bojlival csalizott, jobb oldali szerelékem. Hihetetlen és leírhatatlan érzés kerített hatalmába, amikor végre 10 óra kapástalanság után egyszer csak a semmiből zsinórlehúzós kapással megérkezett az első ponty. Bár a hal fárasztása méretiből adódóan nem telt sok időbe, még is óriási örömet okozott. Az 5 kg feletti tükrös száját megvizsgálva úgy tűnt, hogy ez idáig elkerülte a horgokat. Gyönyörű pikkelyek, és hibátlan uszonyok tették még szebbé a kifogott példányt. Jóleső érzés volt látni ahogy szépen, lassan kiúszik a halvisszaengedő hálóból a szabadság felé.

Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
Végre megtört a jég


Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozásigazi kuriózom


Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozásSzámomra a pontyhorgászat nem feltétlenül a kaptiális 10-15 kg feletti halakról szól


Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozásRemélem másnak is örömet okoz majd

Bíztam a további folytatásban, ezért amilyen gyorsan csak lehetett visszajuttattam szerelékemet. A következő kapásra sem kellett sokat várni, aki bedobás után 15 perccel ismét húzós kapásra vághattam be. Sajnos azonban ismeretlen ellenfelem lefordult a horogról. Kissé dühös voltam emiatt, mert a horgászat lassan a vége felé közeledett, alig 1,5 óra volt hátra napnyugtáig. Már a pakoláshoz készülődtem, amikor megint megszólalt a jelző. Ezúttal is a süllyedő csalit ragadta el egy duci, kis gömböc formájú tükrös. Az életerős ponty szintén minden tekintetben hibátlan volt.

Pirkadattól alkonyatig – Ölbő pusztai pontyozás
A jövő generációja. Testfelépítésből következve hamar eléri majd a kapitális méretet

Sajnos a horgászat ezzel a kifogott hallal ért véget. Az Ölbői tó bár való igaz, hogy nem kényeztetett el kapásdömpinggel, de azért ezen a rövid horgászaton megmutatott valamit az itt élő pontyokból. Érdekes módon a vastag iszap ellenére kizárólag csak a süllyedő csalira volt kapásom, a hóember mindvégig érintetlen maradt. Az első nekifutás után úgy gondoltam ez az egyesületi víz megér majd egy többéjszakás horgászatot, hátha sikerül összeakadnom majd az öreg harcosokkal.

 

A fűszeres-halas bojli receptjét megosztanám a kedves olvasókkal, hátha valaki esetleg kedvet kap az elkészítéséhez:

1kg-ra számolva:

 • 30dkg Asian Spice Meal
 • 20dkg Soya Flour
 • 25dkg CLO
 • 10dkg Pre-Digested Fish Meal
 • 3dkg Antartic Krill
 • 2dkg Robin Red
 • 5dkg Blood Plasma Powder
 • 5dkg Acid Casein
 • 5ml Ultra Essence Tuna
 • 5ml Ultra Essence Frankfurter
 • 30ml Liquid Shellfish Concentrate
 • 1ml Talin
 • 9-10db közepes méretű tojás

 

forrás: Pontycentrum

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 

Bábolna település közelében, Ölbő Pusztán található az Ölbő Tavi Aranyhal Horgászegyesület vízterülete. Erről a...

Posted by Horgászat - www.horgaszat.com on 2015. augusztus 31.

Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés