www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

A hosszú tél után már alig vártam, hogy újra kint lehessek a természetben, és ebben az évben első alkalommal, végre üldözőbe vehessem szeretett víztározóm pontyait. A tervezett túrámra a CC Moore cég új bojli családjával a Pacific Tuna-ával vágtam neki. A korábbi években kiváló eredményekkel használtam itt kora tavasszal a fűszeres-halas jellegű bojlikat, így nagyon bíztam, hogy nem maradok kapás nélkül. Az egy hetes horgászat időpontja április elsejére, a tavasz első felmelegedésére esett.

 

Megérkezésemkor erős észak keleti szél és mindössze 10 fokos levegő hőmérséklet fogadott. Nem éppen jó kilátások. Örvendetes hír, hogy az idei évtől a tározó kezelői nyitottak a modernkori pontyhorgászat kedvelői előtt, és lehetővé tették a „szerelék behúzós” ponty horgászatot, amit ezúton is köszönünk nekik.

Szeszélyes április- az idei első
Végre vízparton

A helyválasztás során olyan pályát kerestem ahol egyaránt meghorgászhatok mélyebb, illetve sekélyebb vizeket is. Az időjárás miatt elsősorban még a mélyebb részeken sejtettem az ébredező pontyokat, ám nem akartam lemondani a sekély pályák által kínált lehetőségekről sem. Etetési stratégiámat is ennek függvényében alakítottam ki. Egy bottal az általam jónak vélt helyet folyamatosan kis mennyiséggel etettem, míg másik botommal cserkeltem. Egy marék bojlival etetés gyanánt, és egy „egyszerű” Hinged Stiff riggel próbáltam megtalálni a táplálkozó pontyokat.

Szeszélyes április- az idei első
Mindenre felkészülve

Szeszélyes április- az idei első
Az idei év újdonságát hoztam magammal

Szeszélyes április- az idei első
Etetésre felezett bojli került, amelyet a legendás hírű, de új köntösbe öltöztetett Tuna L030-al tettem teljessé

Szeszélyes április- az idei első
Kereső pontyozásom elemei

Az időjósok által beígért meleg front meg is érkezett. A tartós 20-25 fok körüli nappali értékkel a víz is gyors melegedésnek indult, napi 1 Celsius fokot melegedett tartósan. Először arra gondoltam, hogy tavasszal ennél jobb nem is történhetne, ám ami jó idő a horgásznak az nem biztos, hogy a halakra is hasonló hatással van. Az időjárás végül egész héten szeszélyes maradt. Viharos széllökéses váltották egymást, hol déli, hol délkeleti, hol pedig délnyugati irányból fújt. De az is előfordult, hogy kelet felől jöttek a hullámok. A mondás sem véletlen miszerint az áprilist a szelek havának emlegetik. Múltak az órák, teltek a napok, kapást viszont nem tudtam elérni egyetlen helyen sem. 24 óránként néztem fel és frissítettem a szerelékeket, de a halra utaló jeleket nem fedeztem fel a rajtuk. Hol lehetettek a pikkelyes barátaim? Fogalmazódott meg bennem a kérdés.

Szeszélyes április- az idei első
Túl korán örültem a tavasznak, mert a jelzőim továbbra is mozdulatlanok maradtak

Szeszélyes április- az idei első
Pontyok, merre jártok?

Napközben a vizet figyelvén a nádszigetek szélcsendes, napsütötte oldalain locsogásra figyeltem fel. A keszegek kezdték meg nászukat a sekély 70 cm es vízben. Ez jó jelnek tűnt, talán a pontyok is felkeresik ezeket a helyeket egy kis potya ikra lakoma kedvéért. Így egy marék felezett és egész bojli kíséretében ide helyeztem a szerelékem. A napok továbbra is teltek, de itt sem tört meg a jég. Már-már kezdtem elkönyvelni magamban, hogy bizony ezt a kora tavaszi túrát megúszom kapás nélkül. Utolsó napra készülvén, az est beállta előtt megvariáltam a szereléket. Az egész héten folyamatosan etetett helyre engedtem le pop up szerelékemet egy szem Citrus Blast pop up-al. A horog mellé PVA hálóban némi darabolt bojlit készítettem. Estére a meteorológia némi lehűlést ígért, ami be is következett. A levegő ismételten visszahűlt 10 fok körülire. Az éjszaka a már megszokottak szerint telt, mondanom sem kell kapás nélkül. Elérkezett a déli óra, és amikor már a pakolás gondolatai fogalmazódtak meg bennem, a tározó marketingese, jó barátom István látogatott meg. Épp ecsetelni kezdtem a tapasztalataimat, amikor a jelzöm egy pittyenése törte meg a csendet. Először nem akartam hinni a fülemnek, de egy kis idő múlva újra megismétlődött az előbbi hang, majd ezt követően, a swingerem süllyedni kezdett. A botot kézbe véve csónakkal indultam a hely irányába. A zsinórt felszedvén kétszer is meg kellett állnom. Hihetetlennek tűnik, amit most írok, de a kis szörnyeteg rákok szó szerint ollóikkal belekapaszkodva, csimpaszkodva csüngtek a főzsinóromon. Miután leszabadítottam őket, folytattam utamat, míg meg nem pillantottam az előtét zsinóromat. Óvatosan ráemelvén, éreztem azt az érzést, amit, minden bizonnyal minden horgász mámorosan él meg. Miszerint „valaki van” a szerelék másik végén. Ellenfelemet óvatosan, minden erőltetés nélkül fárasztottam, míg meg nem láttam gyönyörű vonalait. Igen, igen, igen. Végre megvan az idei Tisza Tavi első pontyom a tározóból. A pikkelyes tett még egy kört, majd kimerülten csusszant merítőbe.

Szeszélyes április- az idei első
Mámoros pillanatban

Szeszélyes április- az idei első
Egy hét után végre eljött amire vártam

A parton István velem együtt izgulta végig a fárasztás minden pillanatát. Horogszabadítás után a jól megérdemelt fotó következett, és már úszhatott is tovább a nemes hal. Nagyon boldog voltam, hisz ez a ponty feledtette velem az elmúlt egy hét viszontagságait és újra átélhettem milyen nagyszerű érzés természetes vízen horogra csábítani egy ilyen ellenfelet.

Szeszélyes április- az idei első
Nem volt kapitális példány, de nekem még is....

Szeszélyes április- az idei első
...leírhatatlan örömöt...

Szeszélyes április- az idei első
...okozott

A történet azonban itt nem ért véget, mert csapattársaim a következő hetekben üldözőbe vették a Tisza tavi pontyokat! Amikor ezeket a sorokat írom, már túrájuk végén járnak, és annyit bizony elárulhatok, hogy nem is akármilyen eredménnyel zártak.

Tisztelettel Hadnagy Sándor és a Pontycentrum

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!
fff

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés