www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Tapasztalt, a Catch & Release szellemében és a halak védelmében élő horgászoknak nem hiszem, hogy az alábbi sorok olvasása sok újdonságot fog tartalmazni, de biztos vagyok benne, hogy jó páran lesznek olyan olvasók is, akik ha megfogadják a tanácsaimat, jó pár halnak kímélik meg azt az időszakot, ami a szákolástól a visszaengedésig tart.

 

Különös tekintettel a napok ót tartó, helyenként 40 C fölé emelkedő hőmérséklet, és ezáltal rendkívül felmelegedett vizek teszik szükségessé a következőkben leírtak betartását.

Ha mélyebb, hidegebb vízben történik a hal megakasztása, a fárasztás utolsó fázisában a szákolásig, egy olyan vízoszlopban kell küzdenie, ahol egyébként sem tartózkodik szívesen. Legyünk nagyon óvatosak vele, és amennyiben lehet, minél előbb próbáljuk megszákolni, hogy a lehető legkevesebb időt töltse ebben a közegben.
Ha a szákolás megtörtént, ne emeljük ki azonnal a vízből. Próbáljuk meg a szákban kivenni a horgot a szájából. Ezt úgy a legegyszerűbb, ha a társunk segítségével a vízben megemeljük a szákot, hogy minél kevesebb mozgásteret adjunk neki. Így nem veri szét a saját testét könnyen. A horog kivétele legyen gyors és szakszerű!


Gondoljuk át, hogy feltétlenül le akarjuk-e mérni. Van-e akkora, ami esetleg az egyéni rekordunkat eléri? A fárasztás élményén már úgy is túlvagyunk, biztos meg kell-e ezt fejelni egy mérlegeléssel? Pláne abban az esetben, ha hasonló méretűből már jó néhány példány szerepel a naplónkban. Szerintem nem! Inkább menjen vissza minél előbb abba a vízrétegbe, ahol jól érzi magát, nekünk már az élményt, amiért horgászni mentünk, megadta. Mi is adjuk meg neki azt, amire vágyik.

Legyen a matrac állandóan hűtött és vizes állapotban


Ha úgy döntünk, hogy mégis mérni kell, megfelelően lehűtött matracra tegyük. A legjobb, hogy a matracot folyamatosan a vízben tartjuk, mert ebben az esetben nem kell kapkodni akkor, mikor már a halunk a szákban van. A matrac mellett mindig legyen egy-két vödör FRISS víz, amivel kint léte alatt, folyamatosan locsoljuk. A mérlegelésre válasszunk árnyékos helyet és rendkívül gyorsan végezzük el. Nem kell ötször mérni, elég egyszer is, a mérleg ha jól van beállítva a tízedik mérésre is azt fogja mutatni, mint az elsőnél. Ha használunk mérlegelő zsákot, akkor a halat lehetőleg még a vízbe tegyük bele. Persze ez is legyen előre beáztatva!


Csak azokat a halainkat fotózzuk, amit feltétlen érdemesnek találunk erre


Fontos-e fotózni? Gyanítom, ha mérlegelünk, akkor igen. Ezzel se húzzuk az időt. Én még a horgászhelyre érkezést követően, az első szabad perceimben kiválasztom azt a helyet, ahol szükség esetén megfelelő megvilágítású és hátterű fotókat tudok készíteni. A gép is legyen „harcra” készen, ne akkor kelljen keresni az ötödik táska tízedik zsebében, mikor a halunk a matracon szenved. Mert azért szenved, jobb ha ezzel tisztában van mindenki! Ha lehetőségünk van rá, jobb hogy mi megyünk a vízbe, és úgy készülnek a képek.  Talán még jobban „halközelibb” élményt adnak vissza eszek a képek, mint amik a parton készülnek.

Ilyen fotót télen úgysem tudunk készíteni

 


Sokan az éjszakai fogásukat pontyzsákba téve, másnap reggel a megfelelő fénynél fotózzák. Nincs is ezzel semmi gond, csak nem ilyen melegben. Ez most meg se forduljon a fejünkben. Az a legjobb, ha a pontyzsákokat el sem visszük magunkkal. Felesleges!

Egy utolsó simítás 

Bízom benne, hogy a fentiek elolvasását és betartását követően egyre több Barátunk kerül vissza egyenesen a szákból a vízbe, így megszabadul attól a procedúrától, amit évek múlva, nagyra nőve, már nem tud elkerülni.

{fcomment}

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés