www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Nem egész egy hónappal ezelőtt írtam meg az „Augusztusi halász" cikkemet egy balatonberényi orvhalász elfogásáról (http://balatonihal.hu/halorzes?news_id=1374). Akkor még úgy gondoltam, hogy Laci egy kicsit megszeppen a várható következményektől, de mára bebizonyosodott, hogy ez nem így van – számolt be a történet folytatásáról Havranek Mihály, Társaságunk halőrzési vezetője.


A történet számomra sablonosan kezdődött, esti telefont kaptam halászati őreinktől. Gasparics kollégám arról tájékoztatott, hogy Lacit (F. László balatonberényi orvhalász) hálókivetés közben tetten érték a Balatonberényi „nudista" kempingtől nem messze a nád előtt. Ekkor eset tíz óra lehetett. Ilyenkor gyorsan nyomozót kell kerítenem, hiszen július óta az orvhalászat bűncselekmény. A Btk. erre vonatkozó módosítása könnyebbséget jelent nekünk is, hiszen nem kell még arra is figyelni, hogy a módosítás előtt csak lopásként kezelt eseteknél az 50.000.- Ft kárérték is meg legyen. Így a háló kivetése maga is bűncselekmény.

Szóval a történetet folytatva, lázas telefonálásba kezdtem, mellyel sikerült a gépezetet mozgásba lendítenem. Ezután a szokásos gyors öltözködés, autóba ugrás és irány Balatonberény, ahol kollégáim még úton voltak Lacival (és lélekvesztőjével) egy normális kikötőhely felé.

A megbeszélt helyre érve már halászati őreink és Laci vártak. A kellemes, nyugodt estében több oldalról villámok villanásait lehetett látni, amelyek előre jelezték az elkövetkező égi háborút. A túlpart viharjelzői pedig idegesen villogtak, alátámasztva a villámok figyelmeztetéseit. Hogy miért is mondom el az időjárási körülményeket? Mert Laci csónakjára nézve, a hideg rázott ki. A már múltkor leírt lélekvesztő újra használatban volt, Laci ebből vetette ki a hálót. Elmondása szerint a kis hullámok (és az oldalán lévő repedés) miatt is a pár száz méteres úton (a rejtek kikötő és a halászhely) is gyakran félig telt a csónak vízzel. A halászathoz két, kb. 20 méter hosszú nyakzóhálót használt.

Lacival beszélgetve kiderült – amit még nem tudtunk – hogy az augusztusi esetért (előéletét figyelembe véve) már bíróság elé állítás után egy év tíz hónap letöltendő börtön büntetést kapott, de azt megfellebbezte. Számolgassunk csak...október közepén lesz egy újabb tárgyalása a már egy korábban megírt eset kapcsán (a vendéglős orgazdákkal), jön egy másodfokú tárgyalás az augusztusi esettel kapcsolatban, na és a mostani. Talán eljutunk már oda, hogy Laci ismét hűvösre kerül (ahonnan mint írtuk januárban jött ki). Halmozati dolog az, hogy a nyakzóháló szeptember 1-e óta tiltott módszer.

Közben megérkeztek a vízirendészet nyomozói, kollégáim átadták nekik Lacit és a bizonyítékokat. Innen az eljárás a szokásos kerékvágásba került..

forrás: balatonihal.hu

{fcomment}

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés