www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Az utóbbi hetekben kellően nagy figyelmet szenteljetek hőn szeretett vizeitekre, halaitokra, mivel eljött az orvhalászok szezonja!

A halas ünnep előtt (Karácsony) van a legnagyobb keletje az olcsó halnak, sőt a lehűlő vizekben, mikor a halak összeállnak a mélyebb részeken, könnyebb megfogni is őket, mivel nagyobb számban tartózkodnak egy helyen, illetve mozgásukban is le vannak lassulva. Higgyétek el, az orvhalászok ezt sajnos jobban tudják, mint Ti!

 

Az késő délutáni sötétség beálltával, ködös-, esős esték-, éjszakák hozzák el az orvhalászok számára az ideális időszakot „áldásos" munkájuk végzéséhez. Ők ezokban az időszakokban tudnak dolgozni, mikor a kutya sem jön ki a házából, de még ugatni sem dugja ki az orrát. Ez az igazi Kánaán nekik. Ilyenkor kerülnek elő a nyakzóhálók (marázsák), elektromos halászgépek és természetesen a gereblyéző szerszámok is.

 

Hogy mit tudtok tenni ellene? Egyszerű! Minél többet kint lenni a parton, és minden gyanús mozgást nagy körültekintéssel figyelni. Nem kell ehhez halőrnek lenni, csak tudni kell a legközelebbi halőr, vagy rendőr telefonszámát. Az új BTK. szerint már az illegális halászati tevékenység is bűncselekmény, és sokkal szigorúbban jár el velük szemben a hatóság, mint ahogy az elmúlt években, évtizedekben történt.
Fontos hogy ne egyedül menjetek ki a terepre, és még jobb, ha a helyi körzeti rendőrnek is szóltok, hogy merre lesztek, hiszen „esemény" bekövetkeztekor ők is könnyebben a helyszínre tudnak jutni, akár segítség, akár helyszínelés miatt. Helyszínelés??? Igen! Mivel bűncselekmény elkövetéséről beszélünk, tudjátok, hogy a helyszínt biztosítani kell a hatóság kiérkezéséig!


Mik lehetnek árulkodó jelek?

Mindenki a lakóhelye környékén nagy valószínűséggel ismeri a horgászvize mellett lakókat, ezek járműveit. Ha ettől eltérő, idegen jármű, vagy járművek bukkannak fel, már érdemes résen lenni. Különösen az olyan zárt furgonok, kisbuszok gyanúsak, amikbe nem lehet belátni, de a pick-up, ebből is a platós fajta a kedvenc közlekedési eszköz! Amire gyorsan fel lehet dobni a marázsába gabalyodott halakat, fel lehet rá ugrani, ha menekülniük kell, az mind gyanús.

Tanácsolom, hogy ha nincs mellettetek tapasztalt hivatalos személy, inkább távolodjatok el kellő távolságba tőlük, és kérjetek telefonon segítséget, de közben a szemetek elől se veszítsétek el az eseményeket. Soha ne próbáljatok hivatalos személy nélkül intézkedni, kérdőre vonni, mert ebben az esetben hatalmas szerencse kell ahhoz, hogy komolyabb sérülés nélkül megússzátok.

Arra is figyeljetek, hogy a profibbak már külön figyelő emberekkel mennek, akik a partra vezető úton, akár szerelmes légyottot imitálva ücsörögnek a kivilágítatlan autókban és telefonon tartják a kapcsolatot a vízen tartózkodókkal. Tehát egy ilyen figyelőbe való belefutás is az akció végét jelentheti.
A legtöbbet az a horgász tehet a halakért, aki vízparton van minél többet, és ott tenni is akar értük. Nem másoktól kell a csodát várni. Nem hiszem, hogy van olyan halőr, akit ha felkerestek az együttműködési szándékotokkal, elutasítana benneteket.

Vigyázzatok a halakra, higgyétek el, érdemes vigyázni rájuk, megérdemlik!

 

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés