www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Egyszerű matek ez, semmi más!

Tegnapi ... című cikknek a folytatásának szánom ezt a jelenlegi pár sort. Csak azért, hogy lássa már át mindenki, miért is teljesítenek gyengébben az egyesületek által kezelt vizek java része a magántavaknál, és miért fenyegetőznek a tagok, hogy a következő évtől csak ilyen vizekre fognak járni horgászni. (Nem fognak, csak mondják, hiszen ott keményen kell fizetni az elvitelre szánt halért, ez pedig távol áll tőlük!)

 

Vegyünk példának egy 10 hektáros tavat, 100 taggal, évi 20.000,- Ft-os területi engedéllyel. A pár ezer forintos tagdíjat nem számolom ide, hiszen ezek a források inkább a működési költségek finanszírozására vannak elkülönítve. Ilyen paraméterekkel azt hiszem, elég sok kisebb egyesület rendelkezik az országban.

Tehát, jó esetben az év elején mind a 100 tag kiváltja a területi engedélyt. Lesz 2 millió forintja az egyesületnek, aminek kb. 80%-át halasításra tudja fordítani. (A maradék 20 %-nak is megvan a helye, hiszen vannak olyan év közben felmerülő kiadások, amire kell némi tartalékot képezni.)

Ebben az esetben marad halasításra 1.600.000,-Ft. Megvannak az évek óta kialakult jó kapcsolatok a halgazdaságokkal, így elég jó árnak mondható, 600,-/kg (!) áron hozzájut valamivel több, mint 26 mázsa halhoz. Ezt a mennyiséget elosztja három egyenlő részben a tavaszi, nyári, őszi telepítésekre, ami így 8,6 mázsa halat eredményez alkalmanként. Erre még azt mondjuk, nem is annyira rossz a hektáronkénti arány. Természetesen háromnyaras pontyokról beszélünk, aminek a súlya 1,5-2,5 kg között mozog, de mi az egyszerűbb számolhatóság kedvéért 2 kg átlagsúllyal számoljuk. Így kijön 430 darab hal telepítésenként.

Ismerjük a tagok mentalitását, telepítést követően még az is megjelenik, akik nem napi - heti rendszeresség horgászik. Nincs is ezzel semmi baj. Normális dolog, joga van hozzá.

De számoljunk óvatosan! A telepítési tilalmat követő első horgászható nap reggelén lemegy csak 40 (!) horgász, amiből tíz nem fog semmit, tíz fog egy darab, majd a maradék húsz fog kettő darab telepített halat. Ők délre elmennek, és délután kezdődik minden elölről a második 40-es hullámmal. (Úgy számoltam, hogy a tagok 20% nem is horgászik ilyenkor, ezért is vettem példának a napi nyolcvan horgászt). Tehát az első nap kikerül 100 darab hal (!) a 430-ból, ami a telepítés közel 25%-a!!! A második nap és a következő napokban folytatódik minden elölről, de természetesen csökkenő fogási esélyekkel, mert hát az a maradék hal jobban eloszlik a 10 hektáron.

Egy szó mint száz, ha egy hét múlva megmarad a tóban a telepítés 10 %-a, akkor halban gazdag tónak mondhatja az egyesület az általa kezelt vizet.

És már a második héttől jön a panaszáradat, hogy megint nem lett annyi telepítve, mint amennyiről szó volt, meg ide-oda került a telepítésre szánt pénz, meg minden összeesküvés elmélet, meg a sok baromság.

Szerencsétlen vezetőség, meg csak bámul ki a fejéből, hogy mit is csinálnak rosszul, hiszen tényleg nincs hal a vízben. És bakker tényleg nincs!

Korlátozzák jobban az elvihető halak számát? Nem biztos, hogy jó megoldás, mert ha a következő évben kevesebben váltanak ez miatt engedély, még kevesebb pénz fog halasításra jutni.

Nem állítjuk, hogy az országban minden vízen így van, de mindenki tud erről a problémáról.

Semmi más ez, mint egy kis matematika! 

 

Ha valakinek lenne egy épkézláb ötlete, milyen módon lehetne megoldani, hogy a hal is megmaradjon meg a horgász is jól lakjon, küldje el levélben az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címre nekünk.

Ezt a témát folytatjuk.

 

Hasonló témájú cikkünk: Gátlástalan húshorgászok figyeljetek, ez nektek szól!


 
 

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés