www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Amennyiben rendelkezünk régi, nem használt ólmokkal, amit már úgysem használnánk, érdemes átgondolni az újraöntését. A jelenlegi ólomárakhoz képest fillérekért (kb. 10 db jobb minőségű ólom áráért!) tudunk beszerezni német gyártmányú és minőségű öntőformákat.
Kis kézügyességgel, otthoni körülmények között is, pár óra alatt tudunk önteni annyi súlyt, ami akár az éves horgászatunkra is elegendő. 

Egy, másra nem használt, kávékiöntőbe helyezett ólomdarabok pár perc alatt megolvadnak, és az alábbi képeken és videón látható módon készíthetjük is az ólmainkat.


A szükséges szerszámok. Minden legyen előre, kéz alá készítve. 


Egyszerre két ólmot tudunk önteni.


Puha ecsettel vékonyan vigyük fel a tapadásgátló port  


A furatot kialakító tüskéket öntés előtt úgy fordítsuk el, hogy ne akadályozza a beöntőnyíláshoz való hozzáférést


Öntést követően húzzuk ki a tüskéket, majd csak ezt követően emeljük szét az öntőformát


A gyorsabb kihűlés elősegítése céljából, érdemes hideg vízbe mártani a kész ólmokat 


Oldalcsípő és egy finom fémreszelő segítségével egy mozdulattal megszabadulhatunk a felesleges sorjáktól 


A forgókapocs helytelen behelyezése


Így legyen a formában a forgó 


Öntés után 


Ha gyorsan rááll a kezünk, rövid idő alatt elég szép mennyiséget tudunk leönteni

 
Kreatív darabok

Videó:

 

GARDNER ólombevonat >>>

A súlyok kizárólag ónból készültek, nem pedig ólomból!
Mivel az ón vegyületei nem mérgezőek, gyakran készítik fehérbádogból a konzervdobozokat.. Az Európai Unió területén, így Magyarországon sem hozhatók lakossági forgalomba ólomvegyületek. Az ólom magzatkárosító és fejlődési rendellenességeket okozó hatása igazolt. Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutató Ügynöksége szerint az ólom és szervetlen vegyületei állatkísérletekben bizonyítottan rákkeltő hatású vegyi anyagok. Az ügynökség megállapításai szerint "valószínűsíthetően rákkeltő hatásúak" az emberi szervezetre is. A Budapest Főváros Kormányhivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ólom darabkáinak lenyelése, gőzeinek belégzése az egészségre káros hatással lehet, valamennyi életkorban. Élelmiszerektől, italoktól, állateledeltől és használati cikkektől távol tartandók. A szervezetbe a légutakon és a szennyezett kéz útján a szájon keresztül is bejuthat a káros vegyület. Az ólom a szervezetben raktározódik, nehezen ürül ki.
A környezetbe kikerülve a növényeken, vagy azok gyökereiben felhalmozódik és a táplálkozási láncba bekerülve ismét az élő szervezetbe jut. Az egészségi ártalom megelőzése érdekében semmilyen célra ne használjanak fel ólmot. Az ólommal szennyezett tárgyakat és felületeket alaposan meg kell tisztítani nedves eljárással. Az ólom és annak hulladéka veszélyt jelent a családra és a környezetre egyaránt, ezért kommunális hulladékgyűjtőbe nem kerülhet.

 

Az öntőformákat és a szükséges kiegészítőket forgalmazza:

Tóth Gábor
5600 Békéscsaba Millennium 6. 3. em. 12.
Tel.: 06 20 486 1861
Weboldal címe: http://bolthely.hu/olomontoformak/

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon! 
 

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés