www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Amikor megismerkedtem a fűzött csalis horgászattal a barátaim segítettek az előke kötések elsajátításában. Aztán persze a horgászújságok hasábjait fürkészve ezeket az ismereteket tovább gyarapítottam. Egyre jobban csak bővült az előketartómban a pontyok becserkészésére használt fegyverarzenálom.

Később aztán azon vettem észre magam, hogy azokat az előkéket csak ritkán használtam, mivel valahogy mindig más típusú horogra, hosszabb hajszálra, vagy erősebb zsinórra volt szükségem az adott helyzetben. Egyre több esetben elmaradtak a túrákat megelőző szerelékkészítések, mára már inkább a vízparton kialakult helyzethez alakítom azokat. Ezt az írásomat inkább a nagy pontyhorgászattal mostanában ismerkedőknek szánom remélve, hogy néhány gyakorlati tapasztalatot beépítve több öreg matuzsálemmel gazdagítják a fotóalbumukat.

Horogra akadva

Első körben nézzük is mit is várunk egy horogtól! A hegye borotvaéles legyen, a jól ismert körömpróbán ragadjon ahhoz. A mikro szakálla jóltartsa a halat, a szára segítse a horog befordulását a hal szájába és a legnagyobb igénybevétel közepette se deformálódjon el. A horogszemmel kapcsolatban a minimum követelmény, hogy semmilyen esetben ne nyíljon ki. De a legfontosabb elvárásunk, hogy az általunk választott horog tökéletesen akadjon, tartós legyen a hegye és jól tartsa a halat mindaddig, míg végre a matracra fektethetjük a trófeánkat. Bárcsak ennyire egyszerű lenne!

Horogra akadva

Jó pár horogfajtát kipróbáltam már, sok jót és néhány rosszat is. A legtöbb híres márka, ha helyesen alkalmazzuk megfelelő a mi célunknak. Sok esetben a gyártók egymás bevált típusait le is másolják, az eltérés inkább a tartósságukban lelhető fel. Mivel már két éve csak a Carp'r'us horgait használom ezért engedjétek meg, hogy ezen típusokon keresztül ismertessem be a tapasztalataimat.

Horogra akadva

Egy horogtípus kiválasztásánál több mindent érdemes figyelembe venni. Elsősorban a víztípushoz jellegéhez, a csalizási módhoz, illetve, hogy milyen „rig"-ként megkötve szeretnénk alkalmazni. Az egyértelmű legyen számunkra, hogy az akadós pályán erősebb, vastagabb nagyobb öblű horgokra lesz szükségünk, mint egy nyíltvízen. Csak is az ilyen adottságú típusokkal tudjuk biztonsággal kifordítani a „bokorlakókat". Azt is tartsuk szem előtt, hogy van-e lehetőségünk csónakból a hal fölé menni, vagy csak partról tudjuk partra kényszeríteni az áldozatunkat. Egy pop-up bojlihoz mindig kisebb, vékonyabb, könnyebb horgokra lesz szükségünk, hiszen itt pont a kikönnyítés a célunk.

Arra is ügyeljünk, hogy milyen paraméterekkel rendelkeznek az általuk használt horgászbotok. Egy merevebb dobóbottal lényegesen körültekintőbben kell fárasztanunk, hogy biztonságban partra terelhessük kedvenceinket, mint egy lágyabb, igazi fárasztó bottal. Ha egy ilyen kemény pálcához kisméretű, szűkebb öblű, vékony horgot használunk, és esetleg még kevésbé vagyunk járatosak, könnyedén csúnya sebet tudunk okozni a hal száján, ami akár a hal elvesztésével is járhat. A mi célunk az nem lehet, hogy a halnak maradandó sérülést okozzunk, még akkor sem, ha nincs más módunk kapásra bírni a pontyokat! Nincs annál elszomorítóbb, mikor egy amúgy gyönyörű fogásunk, szétrongyolódott száján egyértelműen látszik, hogy már sosem fog begyógyulni.

Horogra akadva

Milyen a tökéletes horog alakja? Ahogy nincs minden körülményre megfelelő horog, úgy a tökéletes alakot is nehéz lenne meghatározni. Az biztos, hogy egy egyenes heggyel, egyenes szárral rendelkező típus az óvatos kapásoknál is biztosabban akad a hal szájában. Ezzel szemben egy görbébb ívvel rendelkező ún. „saskarom" alakú kampó könnyebben befordul a ponty alsó porcos ajkába, illetve biztosabban tarja is a nagy testét. Higgyék el ez nem csak a bojlizásban igazolódott már be. Amikor még finomszerelékkel versenyeztem a Velencei tavon csak könnyű, egyenes szárú horgokkal lehetett az óvatos dévéreket megfogni, míg a meccsbotos versenyeken mikor akár 60 méterre horgásztunk, sok esetben csak a szélesebb öblű típusokkal lehetett partra terelni a jobb halakat.

Horogra akadva

Talán az Longshank horgot az ihlette, hogy ötvözzék a finomabb horgászatot, a görbe szár adta előnyökkel. Ezt a típust én elsősorban kikönnyítet csalikhoz, pop-up bojlikhoz használom, persze kisméretű süllyedő csalikhoz is párosítható. Szerintem finom kapásoknál verhetetlen. Könnyű, vékony anyagszerkezet jellemzi, ezért az óvatos halak is hamar csapdájába kerülnek. A hegye kifejezetten éles, a szár hosszúsága könnyedén behúzza azt a ponty ajkába. A görbülete pedig segít a horog befordulásába. Sajnos az előnye az a hátránya is. A hosszú szár miatt óvatosabb kezekbe való. Egy merev bottal, kemény fárasztással a már említett ronda sebeket okozhatja a halunknak. Ezért én inkább behúzós pecákra, csónakból lágyabb botokkal történő küzdelmekre javaslom, és a legfontosabb követelmény, hogy akadó mentes területen. Rengeteg különböző előkefajtának köthető meg és zsugorcső nélkül is működik pl: 360˙, blowback stb.

Horogra akadva

Következő kedvencem a Continental. Az ehhez hasonló darabok közös jellemzője az egyenes hegy, a közepesen hosszú egyenes szár. Finomsága a könnyített csalikat, hóember kombinációkat helyezi előtérbe, de természetesen a süllyedő csalik mellé is alkalmazható. A legtöbb jellemzője megegyezik a fent említett longshankéval, az eltérés a szár hosszában és görbület hiányában nyilvánul meg. Ennél a horognál már érdemes használni egy rövidebb zsugorcsövet, vagy a nagy kedvencemet, a shorty mouthsnaggert. Ez a kis lágy gumi hivatott csillapítani a hosszú szár erőkari hatását, így már kevésbé okozhat sebeket. Egyaránt megelégedve használom akadó mentes parti és csónakos horgászatokon is.

Horogra akadva

Az általam legtöbbet használt modell a Centurion 2000 horog, mely jellegéből adódóan szélesebb öblű, rövidebb szárú, egyenes heggyel rendelkező horog. Ez a típust már nehezebb körülményekben is ideális választás lehet. Mind parti, mind csónakos fárasztásoknál egyaránt jól vizsgázott, akár akadós terepen is bevethető. Közepesen vastag anyaga, a kisebb méretekben még a finomabb horgászatot is engedi. Nagyobb méretekben, hosszabb hajszálat elengedve nagyobb csalikkal is jól használható. Fontos megemlítenem, hogy igazán a hosszabb mouthsnagger, vagy zsugorcső alkalmazásával lesz tökéletes, mivel így elérhetjük, hogy a horgunk a ponty ajkának mélyebb, húsosabb részébe akadjon. Karomszerelékként pici, csúszó acélkarikával, de akár szabadon engedett hajszállal is ajánlom. Akik szeretik a kifli vagy, saskarom alakú horgokat azok így megkötve nem fognak benne csalódni. Itt jegyezném meg, hogy sok esetben, amikor az erős nyomásnak kitett tavon horgászunk és a halak szája már rongyossá tépett, ezek a nagyobb öblű horgok lehetnek megoldások. Természetesen előtérbe helyezve a kíméletes fárasztást.

Horogra akadva

Nem véletlenül hagytam az írásom végére a Cranked horgot, melynek alakja nagyon eltér a megszokottól. Sokáig én is bizalmatlan voltam irányában, nehezen vettem rá magam a kipróbálására. Ahogy a képen is látható szára síkban megtörik, mely elősegíti az akadást is, de igazán a fárasztásnál van fontos szerepe. Gyakorlatilag ez a törés hivatott a horogszárra gyakorolt erőkar hatás elirányítására, csökkentésére. Ezáltal a legakadósabb vizeken is bátran bevethetjük, nem fog kihajolni egyetlen nagytestű ponty alatt sem. Kedvenc bányatavamon is előszeretettel alkalmazom a parti küzdelmek során, alakjánál fogva a halat rendkívül jól tartja, egy egészséges pontyszájban nem lehet gond az akadásával. Elsősorban fekvő, illetve hóemberként felkínált csalikhoz ajánlom. Talán a legjobb ha mouthsnaggerrel kiegészítve blowblack rigként kötjük meg.

Horogra akadva

Az nagyon örvendetes, hogy a vízparton egyre többen használják a különböző halkímélő eszközöket, matracokat, nagyméretű merítőket, mérlegelő zsákokat. De azt is figyelembe kell vennünk, hogy a körülményeknek megfelelően válasszuk ki a horgot, az előketípust, és ahhoz igazítsuk a felszerelésünk erősségét is. Figyeljünk oda, hogy elmaradjanak a hátunk mögött koppanó bevágások, a kapáló mozdulatokra hasonlító fárasztások. Ha mindenki megérti, hogy ezek a szempontok is beletartoznak a mentalitásunkba, akkor talán a horgászataink során egyre kevesebb sebhelyes ponttyal fogunk találkozni, mely sebeket sok esetben egy életre viselniük kell.

Bakos Tamás

Nikl | Carpclub

 

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés