www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Amikor először a kezembe került a dán gyártó legújabb fejlesztésű bojlisbotja, azt gondoltam, hogy csak egy igen szűk réteg számára, limitált szériában készülő csúcsbotot tartok a kezemben. A gyönyörű kidolgozás, a gyártáskor felhasznált kiváló minőségű kiegészítők a bojlisbotok felsőkategóriájára jellemző igényesség érzetét keltette bennem.

 

A vékony bottestet visszafogottan elegáns, fekete színű, csillogó lakkréteg borítja. A nyélvég markolata karcsú, melyet vékony, minden körülmények között biztos fogást biztosító EVA markolat tesz teljessé. A bot szemrevételezésében előrehaladva a következő említésre méltó elem a tökéletes helyre pozícionált Luxery DPS orsótatró. A csavarmenettel rögzíthető, betétes orsótartó még a rendkívül széles és hosszú talppal rendelkező orsókat is befogadja és pontosan, elmozdulás mentesen rögzíti a boton. Az orsótartó tövénél precízen a bottestre kötve zsinór klipsz található, amely nélkülözhetetlen, ha nem nyeletőfékes orsót választunk. A boton a terhelést hat darab, ultra könnyű, SIC zsinórvezető gyűrű osztja meg. A SEAGUIDE SIC gyűrűk lábai és kerete 100%-ig rozsdamentes anyagból készülnek, míg a bennük található szilíciumkarbidból készült gyűrű betétek könnyebbek az átlagos SIC gyűrűkénél. A gyűrűk kötésénél is érzékelhető a minőségi munka és az ízlés harmóniája.

Mivel a szenvedélyem a horgászat és hivatásom is már több,mint tíz éve a horgászattal függ össze, mindig nagy érdeklődéssel vizsgálom meg az új fejlesztéseket, új modelleket. Nem először akadt a kezembe olyan bot, amit nem szívesen engedtem el, de eddig ezekért többnyire nagyon mélyen a zsebembe kellett nyúlnom.

Miután kigyönyörködtem magam a PROLOGIC C1 botcsaládban, elképedtem amikor az árát megláttam.

Nyilván már sokan mások is jártak így, hogy megnéztek egy botot, már-már kacérkodtak a gondolattal, hogy hogyan szorítsák ki a családi költségvetésből az árát, de egy jó minőségű bot bizony százezres költségbe is kerülhet, amire még egy ideig spórolni kell.

Elképedésem oka, hogy vajon tévedésből árazták e ezeket a botokat egy alapszintű bot árára, vagy valóban a PROLOGIC cég előretöréséből fakadóan kínálja jóval a minőségi kategória árai alatt a C1-es modelljeit?!

Ennek a végére akartam járni. Vajon a csodálatosan kivitelezett külső mögött valódi érték található-e, fogalmazódott meg bennem a kérdés.

Ekkor határoztam el, hogy teszteknek vetem alá a C1 sorozat 12’ 3lbs (360 cm, 3lbs) modelljét, annak érdekében, hogy kiderüljön, hogy valóban olyan jók-e ezek a botok, mint amilyen szépek.

Hogy miért a 360cm-es 3lbs-s, kétrészes botot választottam erre a célra?

Nos a C1 sorozat botjai, a három méteres úgynevezett „STALKER” bottól, melyet a nagyon akadós terepen és csónakból történő horgászathoz fejlesztettek ki, egészen az óriás keverőgyűrűvel rendelkező 3,9 méteres szuper távdobó botjáig, lefedik a pontyhorgászok igényeinek teljes palettáját. Eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy az általam meghorgászni kívánt horgászhelyeken a legmegfelelőbbnek ez a modell fog bizonyulni, mivel többnyire elegendő a száz méter körüli dobástávolság.

A kiválasztott botot kézbe véve egy rendkívül rugalmas, ugyanakkor hatalmas erőtartalékokkal rendelkező botot ismerhettem meg. Nem véletlen, hogy a bojlis horgászat hazájában, Angliában, előnyben részesítik az ilyen viszonylag lágy, ám jól terhelhető botokat a merev, kemény karakterűekhez képest. A spicc rugalmassága a halakkal folytatott küzdelmek során nagyon fontos. A lágyabb spiccű botokkal a fárasztás folyamán bátrabban húzhatjuk még a legvadabbul küzdő halakat is, mivel a spicc a rugalmasságánál fogva a hal rántásait jobban leköveti, ezáltal megakadályozva, hogy a horog kiakadjon a hal szájából. A felkeményedő bottest bőséges erőtartalékot szolgáltat, ha halunkat akadótól kell elirányítanunk, vagy a mélyvízből kell felerőltetnünk.

A bot erejének, felkeményedésének tesztjéhez egy közönséges bevásárló kosarat kötöttem a zsinór végére. A „súlyemeléses” teszthez mindig fonott zsinórt használok, mert monofillal már értek meglepetések, amikor a megemelt súlyt folyamatosan növelve a zsinór váratlanul elszakadt, veszélyeztetve ezáltal testi épségemet. Mivel a bot görbületei íve jelentős, az emeléses tesztet egy tóparti padra felállva kezdtem meg. A kosárba, kezdésnek, egy kilogramm bojlit tettem. A botot felfelé emelve gyönyörű ívben kezdett el hajlani, majd kisvártatva a kosár felemelkedett. Újabb egy kiló bojlival növelve a terhelést már jóval nehezebben tudtam csak megemelni a kosarat. A bot szinte karikába hajolva szép lassan emelte meg a kosarat, majd finoman rugózni kezdett, ezzel is mutatva, hogy bőséges erőtartalékok vannak még benne. Nos a neheze most érkezett el, amikor újabb egy kilónyi bojlival növeltem a súlyt. A botot betámasztva teljes erőmből emelni kezdtem azt. A spicc görbülete szépen a bottest egészére áttevődött, de a kosarat, mintha a földhöz ragasztották volna. A botot teljes erőmből emelve egyszer csak megmozdult a kosár. Lábaim már kezdtek remegni az erőlködéstől, de csak emeltem, emeltem, míg a kosár lassan elemelkedett a földtől. Mivel éreztem, hogy a terhelés már jóval hátrébb a nyéltag felénél jelentkezik, a bottesten végignézve, egy pillanatra megijedtem, mert a spicc vége lejjebb volt a nyéltag végénél. Volt már dolgom néhány bottal, de ilyet 3lbs dobósúlyú bottól még nem láttam. Az egész bot, mintha nem két részből állna, egy ívben feszült meg gyönyörűen karikába. Mit karikába, még annál is jobban meggörbült, ahogy a kosarat és vele a három kilogramm bojlit a levegőbe emelte! A súlyt tovább már nem növeltem, mert bár a bot valószínűleg bírta volna még, én már erőm végéhez közeledtem.

Az első teszt eredménye tehát igen meggyőzőre sikerült a PROLOGIC C1 12’3lbs kétrészes változatával. A boton elhelyezkedő hat darab kiváló minőségű gyűrű tökéletes elhelyezése biztosította, hogy a terhelés optimálisan legyen elosztva a bottesten, hogy az a benne lévő összes erőtartalékát a rá nehezedő erőnek ellen feszülve leküzdje azt. A terheléses teszt jól mutatta, hogy valódi értékkel bíró pálcát rejt az elegáns külső.

A következő próba a dobási tulajdonságokat vette górcső alá. A botra kerülő 60-as méretű, távdobó orsó dobját, a szintén a PROLOGIC cég által, kifejezetten a bojlis módszerhez gyártott XLNT monofil zsinórból töltöttem fel. A 0,33-as vastagság nem éppen a legvékonyabb a távdobásokhoz, de mivel én nem csak dobni, hanem alapvetően halat fogni szeretnék majd a készséggel, és nem használok dobóelőkét, ezért arra voltam kíváncsi, hogy ezzel az összeállítással elérhetőek-e azok az ígéretes távolságok, ahol a halak legszívesebben tartózkodnak.

A zsinór végére egy száz grammos ólmot rögzítettem és -még nem erőből- dobtam néhányat. Elsőre a száz gramm egy kicsit soknak tűnt a lágy spiccnek köszönhetően, de az előző próba magabiztossá tett, hogy biztosan megbirkózik a bot ekkora súllyal történő dobásokkal.

Ahhoz, hogy a legobjektívebb képet kapjam a dobás tényleges hosszáról, természetesen nem a víz felé, hanem a parton kellett próbát tennem. A parton viszont nehezítő tényező volt, hogy kevés olyan szakaszt találtam, ahol nem ültek más horgászok, akik veszélynek lettek volna kitéve egy feléjük nagy sebességgel közeledő száz grammos ólom becsapódásakor. Az egyetlen kínálkozó hely, egy tóparti földút egyenes szakasza, ahol mérőszalagommal akadálytalanul lemérhettem a dobás teljes hosszát a spicctől az ólomig. A körülményeket azonban jelentősen megnehezítette, hogy a szél egyre erőteljesebben fújt és félő volt, hogy az erősödő széllökések meghiúsítják a tervem. A szél sebességének mérésére nem voltam felkészülve, de úgy gondoltam, hogy még ebben az igen erős szembeszélben sem fogok szégyent vallani az elért távolságban. A botot az orsótartónál megmarkoltam jobb kezemmel és átváltottam a felkapókart. A balkezemmel megfogtam a csúszásmentes nyélrészt, majd a botot hátrafelé két kézzel a fejem fölé tartva vártam a megfelelő pillanatra, amikor nem érkezik széllökés.

A szél csak fújt és fújt, mikor úgy éreztem, hogy nem várok tovább és nyújtott jobb kezemet előretolva a ballal vízszintesből függőlegesbe húztam a bot nyelét. Az egész bot felvette a jól ismert parabola akciót. Mint amikor egy íjat felhúznak rúgta, repítette el a százas ólmot. A dobás ívét kissé laposra kellett vennem annak érdekében, hogy a szél belekapva ne tolja túl magasra az ólmot, ezzel visszafogva azt a lehető legnagyobb távolság elérésétől. A dobás irányát sikerült megtartanom és a távolsága sem okozott csalódást. A zsinórt megfeszítve nekiláttam tehát a harminc méteres mérőszalaggal lemérni a dobás hosszát.

Az eredmény igen meglepett, mert ekkora szembeszélben is sikerült csaknem száz métert dobnom ezzel a jól összehangolt felszereléssel!

A C1 tehát most is jól vizsgázott. Azt gondolom, hogy normál körülmények között a száz méter feletti dobások minden gond nélkül végrehathatók ezzel a bottal.

A legkeményebb nyúzópróbáknak tettem ki a botot és beváltotta, sőt túlszárnyalta a hozzáfűzött reményeimet.

A következő részben már élesben, a halakkal szeretném tesztelni a PROLOGIC C1 12’3lbs kétrészes botot és megosztani Önökkel a tapasztalataimat.

Ha pedig a Tisztelt Olvasó még nem vette meg álmai botját, nem árt kicsit körülnéznie a PROLOGIC háza táján.

Kálmán János - www.atlantisfishing.com

{fcomment}

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés