www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Pár hónapja kezdetem el gondolkozni, hogy négy éve használt, 3 lbs botjaim mellé beszerzek egy 2,5 – 2,75 lbs 3,60-as botokat. A célom ezzel a halak kíméletesebb és élvezetesebb fárasztása volt, de mivel sokat horgászok olyan vízterületeken, ahol nem kell 70-80 méternél nagyobbat dobni, gondoltam nem feltétlenül kell e dobósúly tartomány fölé menni.

 

Még itt a cikk elején szeretném kijelenteni, hogy nem sorolom magam a bojlis horgászok „elit” táborába. Egyszerűen csak pontyhorgásznak tartom magam. Sokat horgászok bojlival, de ha úgy adódik, felteszem a kukorica-, és tigrismogyoró füzért, illetve azt a csalit, amit az adott helyzetben sikeresnek ítélek meg. Egyszóval jobban szeretek halat fárasztani és szákolni, mint „csak” bojlival horgászni. 35 éves horgászmúlttal a hátam mögött, szereztem annyi tapasztalatot, hogy eldöntsem, mikor mivel horgásszak.

Természetesen a keresést én is interneten kezdtem. A cél egy közepes árfekvésű 3,60 m hosszú, 2,75 lbs-ás, 2 részes bot volt. Különösebb igényeket nem támasztottam ezzel szemben, csupán annyit, hogy vékony, kecses pálca legyen. Találtam is jó párat, és úgy látom, hogy jelenleg nagyobb a kínálat mint a kereslet. Márkaneveket nem szeretnék most itt felsorolni, de akinek barátja a Google, annak nem lesz nehéz lekövetni engem.

Itt még "szűz" állapotában

Tehát a bőség zavarában sikerült három márkatípusra szűkítenem az elképzelésemnek megfelelő botot. Ezt követően már az adott botokra kerestem, annyi változással, hogy a típusszám mögé a „teszt” szót is bebiggyesztettem.   Így jutottam el a www.horgaszat.com oldalra, ahol a Prologic C1-ről található egy elég részletes írás, igaz az a 3 lbs-ás változatról szól, de gondoltam a dobósúly eltérést leszámítva nagy különbség nem lehet. Amit ott írnak róla, már-már mesébe illő, és ami ennél is elképesztőbb az ára. Gondoltam ilyen nincs! Ennyire jó adottságokkal rendelkező bot aránylag pici pénzért nincs. Itt valami bibi lehet. Gyorsan körbetelefonáltam az ismerősöket, ki mit tud erről a szériáról. Sajnos csak egy ismerős ismerősének van, de az ismerős teljesen szét van csúszva a bottól. Mesélte, hogy egyszer ő vágott be és fárasztott, majd megkérte a tulajt, hagy dobjon már vele párat, és ezután teljesen elájult tőle.


A keverőgyűrű

Már majdnem úgy éreztem magam, mint aki megütötte a főnyereményt, de gondoltam futok még egy kört. Felhívtam pár ismerős horgászboltost, mi a véleményük, mennyit visznek vissza törötten, vagy bármilyen garanciális problémával, de ők is egytől egyig pozitív választ adtak a C1-ről.


A toldás kellően erősített

Utoljára ifjúsági-horgász koromban vettem egy-egy botot, azóta a mindig párban veszem a pergető botjaim kivételével mindet. De most annyira szépnek tűnt minden, hogy már gyanús volt, hogy hol itt a hiba. Próbáltam óvatos lenni, és csak egy darabot rendeltem. Gondoltam, veszett már több is Mohácsnál, ha mégse lesz jó, majd lesz vele valami.

Kettő nap múlva a kezemben volt életem első Prologic botja. C1, 3,60 m, 2,75 lbs, 2 részes. Úgy néztem rá, mint valami varázspálcára. Néztem, rázogattam, hajlítgattam, suttyóztam (a bedobást próbáltam az udvaron utánozni) vele. Mint egy kisgyerek. Mintha valami százezres (forint) nagyságrendű, régóta tervezett bot lett volna a kezemben. Vékony nyél, kecses blank, tökéletes gyűrűkkel, zsinórbeakasztó klipsszel. Piszkos jó érzés volt! Rohantam volna azonnal vele horgászni, de erre várni kellett pár napot.


Neoprem borítású nyél 

 Rekkenő hőség, 38 C, minimális szélmozgás és a környéken nappal sehol nem fognak halat napok óta. Ilyen kilátásokkal indult az a délutáni pár órám, amikor lehetőségem adódott egy pár órás horgászatra. Az ilyen horgászatokat hívom „instant pecának”. 4-6 óra és kész. Ennyi. Mivel minden képen halat, és ráadásul szép halat szerettem volna fogni a C1-el, egy közelben lévő magántó felé vettem az irányt. Az ilyen vizeken nagyobb esély van hallal begörbíteni egy új botot pár óra alatt.

Ahogy leértem, a tógazda részletesen útbaigazítana, de nem hagyom magam. Megyek e saját fejem után, egy olyan részre, ahol nem horgászik senki. Egy hatalmas fűzfa árnyékának védelmébe bújva, olyan partszakaszt találok, ahol a nádfal kétméternyi árnyékod biztosít a tűző nap elől a vízterületen. Ez kell nekem! Annyira biztos vagyok benne, hogy itt, ebben az árnyékos részben vannak a halak, hogy fogadni is mertem volna rá. Persze abban már nem, hogy étvágyuk is van. Elő a C1-et, amin egy nyugdíj előtt álló orsó van, harmincas zsinórral. Dobóelőkének harmincötös monofil, nyolcvangrammos fix ólommal, és a csali egy aránylag kicsi, négyes horog mellet négy szem öregkukorica egy tízmilliméteres ananászos pop-up-al balanszírozva, persze mindez hajszálelőkén felkínálva. A pop-up-ot a sárga színe miatt választottam, mert ez passzol jobban a kukorica mellé. Körülbelül negyven méter kell dobnom és a csali pont ott landol, ahol elterveztem.

Nem részletezem tovább, hiszen a többi olyan mesébe illő, mint a bot ár-érték aránya. Két óra alatt két szép ponty, egy ötös nyurga és egy három-négy közötti tükrös. A bot pedig? Úgy muzsikált, ahogy kell! Semmi kompromisszum az ár miatt. Tökéletes dobások, tökéletes fárasztás, tökéletes élmény.


Másodiknak jött a kisebb tükrös


Mára ennyi volt

Az ára miatt mondhatnánk, hogy belépő szint, de csakis az ára miatt. Aki ez a típus mellett dönt, pár évig nem kell a fejét törnie a botvásárláson.

Írta: Kovács Márton

{fcomment}

FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés