www.Horgaszat.Com - Pontyhorgász-magazin - Online

Néhány héttel ezelőtt az angol vállalat újdonsült termékei közül bemutatásra került a teljes Equinox paletta. Sorozatunkat folytatva, a most következő írásunkban ismét egy különleges és bámulatos, a maga nemében egyedülálló „locsoló" családról hull le a lepel.

A modern pontyhorgászat folyékony adalék arzenálja az utóbbi években rohamosan tör előre. Egyre másra jelennek meg a piacon a különböző, magas minőségű koncentrátumok, amelyek természetességüknél fogva igen csak megnövelik a csalik fogósságát. Többen azonban felteszik a kérdést, hogy tényleg szükség van-e ezen plusz adalékokra, a jobb eredmény elérése érdekében. Mint minden komolyabb, pontyhorgászattal kapcsolatos alapkérdés megértéséhez a választ erre is az angol horgászkultúrában kell keresnünk.

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
A kiváló minőségű folyékony adalékok tárháza...

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
...évről-évre bővül

A szigetországban a pontyfogás kultúrája teljesen más metodikán alapszik, mint itt nálunk. Magyarországon egy adott tó pontyállománya az elmúlt évtizedek alatt folyamatosan cserélődött a húshorgászat miatt. A halakat kifogták, elvitték és mindig új telepítésekkel pótolták a tó pontyállományát. Ahogy a mondás is szól, „Egy újszülöttnek minden vicc új" alapon a telepített halakat egy, és mindig azonos csalival, (pl. kukoricával, csontkukaccal, stb) meg lehetett fogni. Általában nem volt esélyük újra találkozni ugyanazzal az íz világgal, ami felkeltette volna bennük a gyanakvást. A brit és nyugati horgászkultúrában teljesen más a helyzet. Ott egy bizonyos tó egy adott halállományára horgásznak évről évre. Ugyanazokat a halakat fogják vissza újra és újra. Nagyon ritkák a friss telepítések, és mivel a ponty ,,sporthal" számukra, ezeknek a halaknak van lehetőségük megélni az öregkort. Ám ez a horgászstílus megköveteli a folyamatos fejlődést és az újítást, mert ugyanazt a halat nem biztos, hogy ugyanazzal a csali összetétellel sokszor egymás után meg lehet fogni. Ez a speciális helyzet kényszerítette rá az ott horgászó társadalmat arra, hogy a pár jól bevált összetevő mellé plusz érdekes, csalogató anyagokkal, felkeltség a pontyok érdeklődését. És itt lépnek képbe az első sorokban már említett folyékony adalékok.

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
A különleges és tömény adalékok segítségével sokkal közelebb kerülhetünk a sikerhez

Először a koncentrált porkivonatok terjedtek el, de a később a fejlődés hatására színre léptek a folyékony összetevők is. Régebben az olajokon és egy - két aminosavakkal és vitaminokkal dúsított folyadékokon kívül nem igen lehetett más adalékot beszerezni. Ezekhez is állategészségüggyel foglalkozó üzletekből, vagy esetleg más beszerzési forrásokból jutottunk hozzá. Ma már a komolyabb gyártók széles palettáját kínálják a folyékony adalékoknak. Tengernyi lehetőségünk van a kipróbálásukra és kombinálásukra. Használatukat érdemes a bojli alapízesítéséhez is hozzáigazítani. Az igazi, jó minőségű folyékony adalékok természetes eredetűek, ezáltal előállításuk meglehetősen nehéz, nagyon komoly munkát igényel. Egyre nagyobb teret hódítanak, mivel a koncentrált poroktól lényegesen nagyobb vízoldékonysággal rendelkeznek, ezáltal a csali vonzerejét jobban megnövelik. Vízbe érve gyorsabban oldódnak, mint por alakú társaik. Nagyon tömény folyadékok ezek, melyek vízbe érve azonnal ásványi anyagokat és nyomelemeket közvetítenek, amit a pontyok nagy távolságból ösztönösen felismernek.

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
Az adalékok széles körben felhasználhatók, de vannnak amelyek kizárárólag csak....

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
...a csalik utólagos ízesítésre, míg egyes termékek...

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
...a bojli készítés fő alap összetevőit képviselik

A folyékony anyagok családjába tartoznak a különféle édesvízi és tengeri élőlények bonyolult eljárással előállított kivonatai. Ilyen például a folyékony kagylókivonat, a szúnyoglárva kivonat, a rákfélék és a különböző tengeri halak, valamint puhatestűek tömény kivonata. Feltehetjük a kérdést, hogy miért kell a csalikhoz pl. gyümölcsös, krémes, halas, vagy fűszeres kivonatot, felhasználni, mikor a ponty soha életében ilyenekkel nem találkozik? Ez tökéletesen így is van, de ezeknek az élőlényeknek a testnedvei az életformájuknak köszönhetően annyira erősek és jellegzetes íz- és aromavilággal rendelkeznek, hogy a hosszú évek komoly kísérletezései bizonyítottan a legjobb pontycsalogató anyagoknak titulálják. Az emberi orr számára sokszor kissé kellemetlenek, vagy éppen egészen kellemesek, de a pontyok receptorait kétség kívül izgatják. Ezek többek között enzimkezelt fehérjeforrásokat, vízoldékony halfehérje kivonatokat, esszenciális aminosavakat, vitaminokat valamint nyomelemeket tartalmaznak. Különleges erjesztési eljárással készítik őket állati fehérjék, vagy más egyéb élelmiszeripari alapanyagok felhasználásával. Ezek az amino koncentrátumok az állati takarmányozásból kerültek át a hal csali gyártásba, jelentőségük pedig abban rejlik a tápanyag érték mellett, hogy vízzel érintkezve borzasztó gyorsan oldódnak és a pontyok nagyon nagy távolságból észreveszik. Áruk a meglehetősen bonyolult előállítás miatt igen borsos, viszont használatukkal kimagasló eredményeket érhetünk el. Mivel nem tartalmaznak mesterséges anyagokat, nagyon nagy szerepük van a nagy nyomásnak kitett vizeken. A legtöbb folyékony koncentrátum természetes mivoltából kiindulva és erőteljes íz világánál fogva, rendkívül gyorsan kifejti hatását. Legtöbbjük nem olajalapú, ezért a leghidegebb vízhőmérsékletnél is bátran használhatjuk. Felhasználásuk igen széleskörű. A bojlik, pelletek, magvak áztatására stick, spod és method mixek elkészítésénél is használhatjuk őket. Horog csalik és lebegő bojlik utólagos ízesítésére is kiválóan alkalmasak. A PVA termékeket nem oldják. Természetesen használhatóak együtt is a különböző folyékony- és poradalékok, ezt ki-ki saját belátása, fantáziája és pénztárcája szerint dönti el. Adagolásukat a komolyabb gyártók mindig feltüntetik, ezeket érdemes betartani. Alkalmazásukkal jelentős eredményeket lehet a csali gyártásban, ezzel párhuzamosan a pontyhorgászatban elérni. Azonban azt az egyet soha ne felejtsük el, hogy ezek sem csodaszerek, mert ha rossz időben, rossz helyen használjuk őket, nem fogják a „világot" megváltani. Az év bármely időszakában előfordulhatnak olyan időszakok, amikor a halak egyáltalán nem vesznek magukhoz táplálékot, vagy éppen nem ott tartózkodnak, ahol felkínáljuk a csalinkat számukra.

És most ezen talán kissé hosszúra nyúlt bevezető után, tekintsük meg, hogy milyen újabb folyékony adalék családdal rukkolt elő a CC Moore az idei évben.

A Response Bait Booster, egy rendkívül intenzív, kiváló minőségű, sűrű és tömény folyadék koncentrátum. Függetlenül attól, hogy hol, mikor, és mennyi ideg tart a horgászat, a bait booster amennyire csak lehetséges a csaliknak maximálisra növeli a fogási siker esélyét minden évszakban. A Bait Booster többek között tápanyagban gazdag oldható fehérjéket, gyorsan erjedő cukrokat, szabad aminosavakat, és erős étvágyfokozást kiváltó alapanyagokat tartalmaz. Hatékonyságát minden vízhőmérsékletnél kifejti. A benne lévő optimalizált, koncentrált természetes kivonat tartalom miatt gyorsan és hatékonyan felszívódik a csalikban. Az intenzív íz és aroma létrehoz egy azonnali és hosszan tartó hatást, miközben folyamatosan a víz minden rétegében kifejti vonzó tulajdonságát. Nagy értékű fehérje növelő forrásánál fogva a legjobb hal attraktor, amely drasztikusan megemeli a csalik vonzó tulajdonságát. Adagolásának nincs felső határa, tehát minél többet használja, a csali annál vonzóbb lesz, és annál gyorsabban fognak a halak rátalálni az etetésre. A hosszan tartó hatás érdekében, ha lehetséges minél több ideig hagyjuk a csalikat ázni a folyadékban. Iránymutatásként ajánlott adagolása magvaknál, spod mixeknél, etetőanyagoknál 50-60ml/kg. Kész bojliknál gyakorlatilag ugyanolyan hatékonysággal bír, mint a bojli mixekhez használ folyadékok, azzal a különbséggel, hogy a Bait Booster nem hő stabil, így csak és kizárólag a csalik áztatásra használható. Kiválóan használható Stick mixek készítésére is. A PVA termékeket nem oldja. Különlegességét képezi, hogy négy ízben kerül forgalomba (fűszeres, gyümölcsös, halas, krémes)

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
Response Bait Booster, a négy fő ízvilágban

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
Adagolásnak nincs felső határa, ezért csak bátran!

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
Rendkívüli vonzóhatással bír pelletek...

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
...és method mixek esetében

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család
Az erősen halas íz, még akár ragadozóhalak horgászatához is felhasználható

Spice:
A Response Bait Booster Spice egy egyedi, fűszerekben gazdag, mély sós aromával rendelkező folyadék. Tiszta fűszer kivonatokat, fűszer észtereket, aminosavban gazdag természetes cukrokat. Kiváló alternatívát biztosít az édes, sós és a Robin Red alapú csalikhoz.

Egy fantasztikus stick mix recept:
-5 dkg Chilli Powder
-10 dkg Crushed Hemp Seed
-5 dkg Molasses Meal
-60 dkg Asian Spice Meal
-20 dkg Mini Ultramix Pellet
- Response Bait Booster Spice

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család

Fruit:
A Response Bait Booster Fruit egy egyedi, tiszta, friss és tömény gyümölcsökben gazdag folyadék. Jellegzetes citrusos aromája és íze miatt még a leghidegebb vízben is rendkívüli hatékonysággal bír. Többek között tartalmaz természetes gyümölcscukrokat, esszenciális olajokat, észtereket, aminosavakban gazdag fehérjéket, és egyéb étvágyfokozó kivonatokat. Különösen jól működik a gyümölcsös-édes-krémes alapú csaliknál.

Egy fantasztikus stick mix recept:
-10 dkg Vitamealo Milk Powder
-10 dkg Crushed Hemp Seed
-58 dkg Vanilla Meal
-1 dkg Fruit Zest Concentrate
-1dkg Fructose Concentrate
-10 dkg Mini Ultramix Pellet
-Response Bait Booster Fruit

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család

Fish:
A Response Bait Booster Fish egy természetesen sós, az emberi orr számára kissé kellemetlen halas ízvilágú folyadék. Az egyedi, azonnali vonzó íz és aroma, a benne lévő kiváló minőségű tápanyagban gazdag profil még a legnehezebb körülmények között is a csali felvételére ösztönzi a halakat. Különösen jól működik fűszeres-halas-sós alapú csaliknál.

Egy fantasztikus stick mix recept:
-5 dkg Pre-Digested Fish Meal
-10 dkg Crushed Hemp Seed
-5 dkg Krill Meal
-60 dkg Herring Meal
-20 dkg Mini Ultramix Pellet
-Response Bait Booster Fish

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család

Cream:
A Response Bait Booster Cream egy természetesen édes és krémes, kellemes és diszkrét ízvilágú folyadék. Az íz és aroma kombinációja rendkívül hatékonyan működik mind a négy évszakban, sőt még sok esetben a legszélsőségesebb körülmények között is. A szenzációs koncentrátum többek között krém észtereket, természetes cukrokat, illóolajokat, és egyéb étvágyfokozó kivonatokat tartalmaz. Tökéletesen működik mogyorós, birdfood, krémes és gyümölcsös alapú csaliknál.

Egy fantasztikus stick mix recept:
-10 dkg vitamealo Milk Powder
-10 dkg Crushed Hemp Seed
-60 dkg Vanilla Meal
-20 dkg Mini Ultramix Pellet
-Response Bait Booster Cream

CC Moore újdonságok 2014 - a Bait Booster család

Remélhetőleg a hazai vizeken is óriási siker kíséri majd a Response Bait Booster családot, és a segítségével kapitális pontyok tömkelegét fogják majd lencsevégre kapni.

Hamarosan újabb termék újdonságok bemutatása következik! Kérünk benneteket ,hogy kövessetek a harmadik részben is.

Forrás: Pontycentrum Magyarország

Szeretnél hozzászólni?
Kommenteld a cikket Facebook-oldalunkon!

 

Kommentelheted a Google Plus oldalunkon is!

 
FacebookTwitterGoogle bookmark

Frank Pizon - A nádas hangjai

Trakker TV

Hirdetés